A balatoni panoráma fellegvára

A Balatonba nyúló félszigeten fekvő Tihany az ország egyik legszebb települése. Messziről látható az Apátság kéttornyú temploma, amely mára a Balatont szimbolizáló jelkép lett. A félszigetet körülölelő Balaton a legváratlanabb helyeken lep meg bennünket csodálatos panorámával.

Tihany határában kijelölt turista utakon kellemes sétákat tehetünk a település nevezetességeihez.

Túránk részben a településen részben pedig a természetben halad végig.

Első állomásunk a móló, ahol a legközelebb csodálhatjuk meg a Balatont. Innen gyönyörűen látszik az Apátság is. Következő Állomásunk a Visszhangdomb, ahova szerpentinszerű kanyargós út vezet. Itt találunk szobrot, egy ülő nőről, amit Borsos Miklós készített. A szobor mellett található egy echo-kő, melyre ráállva, ha kiáltunk egyet hallhatjuk a visszhangunkat. A visszhanghoz számos legenda kötődik, ennek egyikét a szobron olvashatjuk.

Ezután a Pisky sétányon ereszkedünk le az Apátság irányába. Egy nagy lépcsőn megyünk fel az Apátságig. A tihanyi bencés monostort I. András király (1046-1060) 1055-ben alapította Szent Ányos és Szűz Mária tiszteletére.

A Csokonai Ligeten keresztül folytatjuk utunkat, amíg el nem érjük a IV. Károly Kálváriát, majd egy zöld jelzésű ösvényt követve, bal oldal fele indulunk el az erdőbe. Szépen kiépített turistaút visz a hajdani sáncokig. Itt haladva érdemes körülnéznünk, hiszen a panoráma varázslatos. Láthatjuk a Balatont és a Belső-tavat is.

Rövidesen elérjük a barátlakásokat, melyeket egykor bazilita szerzetesek laktak. Tovább haladunk az úton felfelé, és lassan elérjük a Fél-sziget egyetlen forrását, a Ciprián forrást. Ha tovább haladunk visszaérünk a településre, ahol érdemes megtekintenünk a református Haranglábat. A református templomtól nyugatra található és ma is használják.

Ha szeretnénk feltöltődni és egy finomat enni, térjünk be a védjegyes Régi Idők Udvara Skanzen és Étterembe. A nem mindennapi étterem különleges környezetben várja a vendégeket.

Esetleg édességre vágynánk? A Tündérsziget megannyi finom süteménnyel, szörppel és lekvárral várja a betérőket.

Ha szeretnénk egy nem mindennapi élményben részt venni látogassunk el a Lavender Tihany Kft-hez, ahol a levendulás termékek készítésébe is beleshetünk egy műhelylátogatás során.

Ha pedig finom borokat kóstolnánk, helyi ételek társaságában térjünk be a Ferenc Pince Csárdába, ahol védjegyes különlegességeket kóstolhatunk.

Tihanyban van még egy hely, amit nem szabad kihagyni, ha itt járunk. Az Őrtorony kilátóból páratlan körpanoráma tárul elénk a térségről, Balatonról.

Ez a kirándulás nem szűkölködik látnivalókból, így ha több naposra tervezzük a kalandokat érdemes felkeresni a Sarokház apartmanját, ahol kellemesen megpihenhetünk, hogy feltöltődjünk a kalandokra.
Eseménynaptár
2024. June
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30