Veszprémfajsz

Veszprémfajsz 270 fős lakosságú kistelepülés a Bakony lábánál, Veszprém és Csopak szomszédságában. A település nevét egyik vezérünkről, Fajszról kapta, akinek apja Jutas, nagyapja pedig Árpád vezér volt. Az akkori település a mai Rom-templom környékén volt, ám a török korban elpusztult.

A falu, immár a mai helyén, a 18. században épült újjá. A 20. század elején kántortanítóként itt dolgozott Krasznai György összegyűjtötte és lejegyezte a sváb népénekeket, amelyeket a azóta is énekelnek. Látnivalói: a Kálvária domb, ahonnan nagyon szép kilátás nyílik; Baláca puszta, római kori villagazdaság, ami ma múzeumként működik.

A falu határa feltáratlan római kori emlékeket rejt, ezért a helyi gazdák számára tiltott dolog a mélyszántás a felszín alatti leletek háborítatlan nyugalma érdekében. A faluban bolt, kocsma és panzió is működik.

Katolikus templom

A mai gótikus stílusú templom Szlopák Antal várpalotai építőmester terve alapján épült és 1887 október...

Veszprémfajsz Község Önkormányzata

Veszprémfajsz 270 fős lakosságú kistelepülés a Bakony lábánál, Veszprém és Csopak szomszédságában. Címe: 8248 Veszprémfajsz,...

Koránné Schei Annamária

Annamária és családja a gyönyörű Veszprémi-fennsíkon, Veszprémfajszon él és gazdálkodik. 4,7 Ha-os területükön, 710 darab...

Szent Vendel kápolna

Ebben a kápolnában nem lehet misézni, csak körmenetek idején keresik fel csoportosan a hívek. Szent...