Balatonakali

Balatonakali, mint sok más parti település, az őskortól lakott terület. A halban gazdag Balaton, a dús vízparti legelők, a kellemes éghajlat kedvezett a mindenkori letelepedőknek. Ásatások során előkerült tárgyak bizonyítják, hogy évszázadokon keresztül kelták és rómaiak éltek itt. A mediterrán jellegű éghajlat kedvezett a szőlőtermesztésnek, a Balaton a halászatnak, s a parton húzódó erdősáv pedig a vadászatnak. Az Árpád-házi királyok idején népesedett be igazán ez a vidék.

Szent István király a Szent Korona és a koronázási jelvények őrizetét a fehérvári őrkanonokokra bízta, aki ezen szolgálataiért hatalmas birtokokat kapott, többek között Akali települést is. Nyolcszáz év alatt 44 őrkanonok kezében volt e táj. Akali az öt Dörgicse területéhez tartozott. I. Endre király 1055-ben a tihanyi alapítólevélben említi a "Dergeche"-ket. 1333-ban már Hokuli-Dergethe néven szerepel a pápai tizedszedők jegyzékében. A XIV-XVI. században jobbágyfaluként említik. Akali 1531 előtt vált ki az egykor egységes Dörgicse területéből. A török időkben a falu elpusztult, majd 200 évig lakatlan volt. 1720-1768 a falvak újranépesítésének kora.

A legnagyobb telepítési akciót az egyház végezte a Balaton parton is, Akaliban 12 magyar családot iktat a káptalan birtokba. Balatonakali hajdan egyházi birtok, méghozzá a Piarista rend birtoka volt, a település nevezetes épületei hozzájuk kötődtek. A nagy múltú javadalmat I. Ferenc király 1807-ben a kegyes tanító rend (piaristák) magyarországi tartományának adományozta. A rend tulajdonába került Ság puszta is, mely hajdan Ság-Dergethe néven Dörgicse területébe tartozott és az uradalom cselédei lakták. A puszta helyén épült fel a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Üdülő Centrum. Lakói Akaliba költöztek. A teljes birtok 1945-ig, a földosztásig a piaristák tulajdona volt. A határban egy nagyobb földbirtokos és kisnemesek gazdálkodtak. A község a Balaton-part keskeny sávján épült, közvetlenül a vízparton.

Észak felé a hegy lankás oldalain a szőlők széles sávjai díszlenek, felettük a magasabban fekvő pontokat tölgyerdő sötét koronái színesítik. A hajdani egyutcás halászfalu mára rendezett üdülőfaluvá fejlődött. Az állandó lakosok létszáma 700, nyaranta pedig közel 20 000-re gyarapodik a népesség. A község területén 9 ifjúsági tábor fogadja június elejétől augusztus végéig a fiatalokat. Gondozott strand, parti sétány, hajókikötő, 3 nemzetközi kemping, nyári kulturális programok (szezonnyitó, gasztronómiai hetek, zenés estek, nagy koncertek, szüreti felvonulás) horgászlehetőség, vízi sport szolgálja a szabad idő kellemes eltöltését. A vendéglők magyaros ízekkel, a szőlősgazdák a táj híres boraival, a magánszállások magyaros vendégszeretettel várják az ide érkezőket.

Templomok tere

Szent Kereszt Felmagasztalása templom (római katolikus) A templomot 1787-ben román kori alapra építették késő barokk...

Fék Üzletház és Étterem

Tóth Béla és családja 2014. júniusban nyitották meg az ország első olyan CBA Prima szupermarketjét,...

Balatonakali Község Önkormányzata

Balatonakali, mint sok más parti település, az őskortól lakott terület. A halban gazdag Balaton, a...

Halösvény - parti sétány

2015-ben került sor a balatoni halakat bemutató Halösvény átadására. A parti sétány mentén a strand...

Eseménynaptár
2024. April
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30