Balatonakali

Balatonakali, mint sok más parti település, az őskortól lakott terület. A halban gazdag Balaton, a dús vízparti legelők, a kellemes éghajlat kedvezett a mindenkori letelepedőknek. Ásatások során előkerült tárgyak bizonyítják, hogy évszázadokon keresztül kelták és rómaiak éltek itt. A mediterrán jellegű éghajlat kedvezett a szőlőtermesztésnek, a Balaton a halászatnak, s a parton húzódó erdősáv pedig a vadászatnak. Az Árpád-házi királyok idején népesedett be igazán ez a vidék.

Szent István király a Szent Korona és a koronázási jelvények őrizetét a fehérvári őrkanonokokra bízta, aki ezen szolgálataiért hatalmas birtokokat kapott, többek között Akali települést is. Nyolcszáz év alatt 44 őrkanonok kezében volt e táj. Akali az öt Dörgicse területéhez tartozott. I. Endre király 1055-ben a tihanyi alapítólevélben említi a "Dergeche"-ket. 1333-ban már Hokuli-Dergethe néven szerepel a pápai tizedszedők jegyzékében. A XIV-XVI. században jobbágyfaluként említik. Akali 1531 előtt vált ki az egykor egységes Dörgicse területéből. A török időkben a falu elpusztult, majd 200 évig lakatlan volt. 1720-1768 a falvak újranépesítésének kora.

A legnagyobb telepítési akciót az egyház végezte a Balaton parton is, Akaliban 12 magyar családot iktat a káptalan birtokba. Balatonakali hajdan egyházi birtok, méghozzá a Piarista rend birtoka volt, a település nevezetes épületei hozzájuk kötődtek. A nagy múltú javadalmat I. Ferenc király 1807-ben a kegyes tanító rend (piaristák) magyarországi tartományának adományozta. A rend tulajdonába került Ság puszta is, mely hajdan Ság-Dergethe néven Dörgicse területébe tartozott és az uradalom cselédei lakták. A puszta helyén épült fel a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Üdülő Centrum. Lakói Akaliba költöztek. A teljes birtok 1945-ig, a földosztásig a piaristák tulajdona volt. A határban egy nagyobb földbirtokos és kisnemesek gazdálkodtak. A község a Balaton-part keskeny sávján épült, közvetlenül a vízparton.

Észak felé a hegy lankás oldalain a szőlők széles sávjai díszlenek, felettük a magasabban fekvő pontokat tölgyerdő sötét koronái színesítik. A hajdani egyutcás halászfalu mára rendezett üdülőfaluvá fejlődött. Az állandó lakosok létszáma 700, nyaranta pedig közel 20 000-re gyarapodik a népesség. A község területén 9 ifjúsági tábor fogadja június elejétől augusztus végéig a fiatalokat. Gondozott strand, parti sétány, hajókikötő, 3 nemzetközi kemping, nyári kulturális programok (szezonnyitó, gasztronómiai hetek, zenés estek, nagy koncertek, szüreti felvonulás) horgászlehetőség, vízi sport szolgálja a szabad idő kellemes eltöltését. A vendéglők magyaros ízekkel, a szőlősgazdák a táj híres boraival, a magánszállások magyaros vendégszeretettel várják az ide érkezőket.

Illyés Gyula hajdani pincéje

Illyés Gyula (1902-1983) gyakran nyaralt a közeli Tihanyban. Egy ilyen alkalommal figyelt fel a már...

Forrás park

Nem csak a legifjabbaknak biztosít jó kikapcsolódási lehetőséget a játszótér, hiszen a szabadtéri fitneszeszközöket, a...

Templomok tere

Szent Kereszt Felmagasztalása templom (római katolikus) A templomot 1787-ben román kori alapra építették késő barokk...

Halösvény - parti sétány

2015-ben került sor a balatoni halakat bemutató Halösvény átadására. A parti sétány mentén a strand...

Eseménynaptár
2024. June
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30