Tihany

A Balatonba ny√ļl√≥ f√©lszigeten fekvŇĎ Tihany az orsz√°g egyik legszebb telep√ľl√©se. PezsgŇĎ idegenforgalmi √©s kultur√°lis √©lete nagy sz√°mban vonzza a turist√°kat. MesszirŇĎl l√°that√≥ az Ap√°ts√°g k√©ttorny√ļ temploma, amely m√°ra a Balatont szimboliz√°l√≥ jelk√©p lett. Sz√©pen fel√ļj√≠tott r√©gi √©p√ľletei egy hajdani hal√°sz √©s f√∂ldmŇĪves falu eml√©k√©t ŇĎrzik.

A f√©lszigetet k√∂r√ľl√∂lelŇĎ Balaton a legv√°ratlanabb helyeken lep meg benn√ľnket csod√°latos panor√°m√°val, az ap√°ts√°gi templom a f√©lsziget eldugott r√©szeirŇĎl is l√°that√≥. A BelsŇĎ t√≥ nemcsak k√ľl√∂n√∂s v√≠zi √©lŇĎvil√°g√°val var√°zsolja el a l√°togat√≥kat, t√©len kor√°n befagy√≥ v√≠zt√ľkre messzirŇĎl idevonzza a korcsoly√°zni v√°gy√≥kat. Tihany hat√°r√°ban kijel√∂lt turista utakon kellemes s√©t√°kat tehet√ľnk a Bar√°tlak√°sokhoz, az Aranyh√°zhoz. A BelsŇĎ t√≥ partj√°nak legelŇĎire visszatelep√≠tett√©k az √ľrg√©ket, a dombokon juhny√°j √©s sz√ľrke marha gulya legel. A komp Sz√°nt√≥dra viszi a l√°togat√≥kat, de menetrendszerŇĪ haj√≥j√°rat is √ľzemel. FizetŇĎs √©s szabad strandok, kalandpark, m√ļzeumok, szombatonk√©nt helyi term√©k piac szolg√°l ki minden ig√©nyt.

Tihany legend√°i k√∂z√ľl a legismertebb a kecskek√∂r√∂m legend√°ja: egy n√©ma le√°ny legeltette aranyszŇĎrŇĪ ny√°j√°t a f√©lszigeten, amikor a Balaton kir√°lya tejet k√©rt tŇĎle beteg fi√°nak. A tej√©rt cser√©be megoldotta a le√°ny nyelv√©t, akinek sz√©ps√©ge √©s szava mindenkit elvar√°zsolt. √Ām ŇĎ egyed√ľl csak a hull√°mkir√°ly fi√°t szerette, ami√©rt haragj√°ban a Balaton kir√°lya elragadta a ny√°jat ‚Äď a t√≥ ma is h√°nyja ki a kecskek√∂rm√∂ket. A le√°nyt pedig ki tudja hol, szikl√°ba z√°rta, √©s azzal s√ļjtotta, hogy minden hangos sz√≥ra felelnie kell. Ez egyben a visszhang keletkez√©s√©nek is a t√∂rt√©nete.

IV. K√°roly k√°lv√°ria

IV. Károly király és Zita királyné a bencés rendházban tartózkodott 1921. október 26. és 31....

R√©gi IdŇĎk Udvara

A R√©gi IdŇĎk Udvara skanzen-√©tterem Tihany sz√≠v√©ben tal√°lhat√≥, igazi gy√∂ngyszeme a Balaton-felvid√©knek. A skanzen √©tteremben...

Ňźrtorony kil√°t√≥

A Tihanyi-f√©lsziget belsej√©re a legteljesebb kil√°t√°st ny√ļjt√≥ √©p√≠tm√©ny megl√°togat√°sa b√°rmely balatoni nyaral√°s vagy kir√°ndul√°s maradand√≥...

Sarokh√°z

Az Aradi csal√°d k√©t fŇĎ ter√ľleten is jeleskedik tev√©kenys√©g√©vel. Panzi√≥juk a tihanyi faluk√∂zpontt√≥l √©s az...

Eseménynaptár
2023. May
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31