Elfeledett templom nyomában

Sümegtől 9 kilométerre található Gyepükaján, mely egykor Gyepüből és Kajánföldjéből egyesült 1894-ben.

Kedvelt kirándulóhely a környéken, az egykori Nagykeszi Árpád-kori templom romjai. Ha mi is ellátogatnánk a templomromhoz, érdemes előtte a települést is körbejárni.

Gyepükaján közelében lévő Hobai-domról indulunk, melynek érdekessége, hogy itt hozták létre a huszadik század elején az Első Magyar Kókuszfonó és Szövőgyárat. A domb tetejéről lenyűgöző látvány tárul elénk. Ha megcsodáltuk a tájat elindulunk a falu felé, ahol elsőként a katolikus templomot érintjük.

Majd folytatjuk a sétát a falun keresztül. Ezután a Meleg-vízet követve elindulunk a Nagykeszi Templomromhoz. Források szerint a XII-XIII. században épülhetett. A templomrom az egykori település, Nagykeszi területén található. Feltehetően védelmi funkciója volt. A gyönyörű környezetben található rom belsejében egy hatalmas fa nőtt ki, ennek együttese páratlan látványt nyújt.

A templomromtól tovább indulva érjük el a Kínai gátat, mely a bányászati évekből hagyott nyomot a környéken. Innen visszafordulva a Csonkatornyot elhagyva térhetünk vissza a településre.