Pécsely

A Balatontól 5 km-re, a Pécselyi-medencében fekvő település ősidők óta lakott hely. Az itt talált emlékekből kiállítást is rendeztek be az iskola egyik termében. Nyílhegyek, edénytöredékek, római kori emlékek tanúsítják, hogy az emberiség számára minden korban lakóhelyül szolgált ez a medence. A falunak önálló általános iskolája és óvodája van. A település 8 másik községgel határos, közigazgatási területe 20 km2. A település szerkezete azt mutatja, hogy a falu szabad kisbirtokos nemesek lakóhelye lehetett a középkorban. Több kúria, és a Nemespécsely elnevezés is utal erre. A falunak ebben, a református templom fölötti részében a 16-17. században csak nemesek laktak, míg a Nagypécselyi részen jobbágyok is.

Pécsely turisztikai vonzerejét a Balaton közelsége adja. A falu északi oldalának dombjai közt lapuló Zádor-várat csak kevesen ismerik. A vár kalandos története (birtokviták miatt sosem készült el) következtében híres zsiványok lakóhelyévé vált, akik a legenda szerint innen portyáztak a környéken átutazó kereskedőket megtámadva. A Zádor vár ma osztálykirándulások, cserkésztáborok kedvelt színhelye. Autóval is megközelíthető, a várban fából épített kilátó van, ahonnan a Balatonra és a Pécselyi-medencére nyílik kilátás. Pécselyen vendéglő, pizzéria, több élelmiszerbolt, posta, orvosi rendelő, könyvtár is működik.

Krisztuskirály Kápolna és harangláb

Nemesvámos Római Katolikus Plébánia Egyházközössége alá tartozó, torony nélkül épült kápolna. Nagypécselyi útkereszteződésben ma is...

Zádor Vár

A Zádor-vár vagy Himfy-vár Pécsely és Barnag között van a Derék-hegy (vagy Zádor-hegy) tetején, és...

Kőkereszt

A Vásártér u. 157. sz. alatti ház mögött áll a Kőkereszt, melyet 1909-ben emeltek. Az...

Meggy-hegyi pincék

A forrástól 500 métert haladva, a turistaút balra kanyarodik, míg jobbra erről letér egy földút....

Eseménynaptár
2024. May
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31