Lovas

Lovas kb. 400 lelkes település a Balaton északi partján, a Királykút völgyének kapujában. Patakja, a Lovasi séd, hajdan több malmot is hajtott, ma is Malomvölgynek hívják ezt a részt. A falu érdekessége, hogy határában őskori festékbányát találtak. Az erről szóló kiállítás megtekinthető a faluház pincéjében. Az őskori festékbánya Kr.e. kb. 30-40 ezer évvel működött. Területén csont és kőeszközöket is találtak. A festék kultikus célokat szolgálhatott, vele már az ősember is kereskedett, egyes régészek szerint a festék a pénzt helyettesítő csereeszköz lehetett. A falu a honfoglaláskor magyarokkal népesült be, 1290-ből való a település első írásos említése.

A 13. században kőtemplomot is építettek a lakói, amelyet később barokk stílusban átépítettek. A községnek a középkorban egymás mellett három nagy ura volt: részben a veszprémi káptalan, részben a Gyulaffyak, harmadrészben pedig a fehérvári őrkanonokság birtokolta. Idővel a veszprémi káptalan válik a meghatározó földesúrrá. A legfontosabb ágazat a szőlőtermesztés. A falu kocsmájában egész évben mérnek bort, a bormérési jogot a földesúrtól megváltják.

A lakosság nagyobb része örökös jobbágy, kisebbik része szabad menetelű, árendás zsellér. 1789-ben a falunak négy malma van a Séd patakon. Lovas lakói a 17. században református hitre térnek, de eléri őket az ellenreformáció. A református hívek 1858-ban iskolát, 1910-ben templomot építenek maguknak. A református nagygazdák a falu életének meghatározó szereplői. Az 1950-es években itt is termelő szövetkezet alakul. A 20. században megváltozik a település élete, városias infrastruktúrát kap, egyre nagyobb szerephez jut az üdülés, a turizmus, a szolgáltatói szektor. A község nevével összhangban a lovas kultúra támogatója, a falunak saját lovas pályája is van. Júliusban tartják a Lovasi Napok rendezvényt, Pünkösdkor díjugratást rendeznek. A szőlőtermesztés ma is jelentős, a falu címerének jelképei is erre utalnak.

Savanyúvíz-forrás

Magas vastartalmú, természetes forrás Lovason, a Milleniumi park közelében. Sajnos a vize már egy ideje...

Bácsi Gabriella

Gabriella életében a hagyományőrzés, népzene, néptánc szeretete gyerekkora óta jelen van és életének fő mozgatórugói....

Vámosi Pince

A Vámosi Pince kis családi borászat, mely igény esetén akár tangóharmonikás, kemencés és disznótoros borkóstolókra...

Védett eperfák

Három darab, Lovas község belterületén található igen idős fekete szederfa (Morus nigra L.), amely egy...

Eseménynaptár
2023. October
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31