Taliándörögd

Taliándörögd község Veszprém-megyében, a Déli Bakony lábánál, a Tik-hegy és a Baksa-hegy közötti völgyben terül el. Ez a vidék régóta lakott, Dörögd határában római telep nyomaira bukkantak. Első említése 1249-ben történik, amikor az egri püspök birtokhatárait állapítják meg. A középkorban 4 település volt itt: Alsó-dörögd, Felső-dörögd, Imár és Ráskó. 1548-ban a török felégette ezeket a településeket, és az új Dörögd nem a régiek helyén épült újjá 1718 után. A település több nemesi család birtoka volt.

A mai Taliándörögd nevét vizeki Tallián Ferenctől kapta, megkülönböztetésül a közeli Tóth-dörögd (ma Ódörögd puszta) településtől. Az 1700-as években vegyes hitű magyarság lakik itt, három templom ennek a kornak emlékét őrzi. Dörögd ebben az időszakban népes településnek számított, 1785-ben közel 1000 főnyi lakossága volt. A 20. század elején a lakosság legnagyobb része mezőgazdaságból élt, a halimbai, padragkúti és ajkai iparvidék fejlődése változtatott ezen a helyzeten.

A falu nevezetességei működő templomain kívül a Klastrom, a mosó, és a Művészetek Völgye fesztivál. A Klastromot, vagy Szent András templomromot a 13. században építette a Dörögdi család az egyköri Felső-dörögd templomaként, román stílusban. Vörös homokkő keresztelőmedencéje a mai taliándörögdi katolikus templomban van. Később gótikus stílusban átépítették és megnagyobbították, ám a török időkben romossá vált. A Klastrom ma védett műemlék, a Művészetek Völgye rendezvénye idején, klastromszínpad néven népszerű rendezvényhelyszín.A település központjában található mosóház és kút egyszerű félköríves boltozatú építmény. Hajdan ide jártak mosni az asszonyok. Régen vödörrel merték be a forráskút fölé emelt építmény vályúiba a mosáshoz a vizet, ma csővezetéken jön be a víz. A mosó oldalánál levő vályúból itatták hajdan a lovakat.Évente megrendezésre kerül a Művészetek Völgye fesztivál, amely színházi előadásokkal, koncertekkel, és kézműves vásárral vonz sok ezer látogatót a településre.

Palota kút

Valamikor nyitott kút volt, ez látta el a környező utcák lakóit vízzel. Most vascsövön csak...

Főtér és mosó kút

Egyszerű, kő dongaboltozatú, félköríves bejáratú építmény. Tiszta vizű forráskút fölé építették, ide jártak hajdan mosni...

Farkas kút

Hajdan állatok itatására szolgált, ma már csak romos maradványai láthatók.

Taliándörögd Község Önkormányzata

Taliándörögd község Veszprém-megyében, a Déli Bakony lábánál, a Tik-hegy és a Baksa-hegy közötti völgyben terül...

Eseménynaptár
2021. July
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31