Örvényes

Örvényes Veszprém megyében, a Balaton közép-északi partján fekvő 170 lelkes kis település. Keresztül halad rajta a 71-es észak-balatoni főút és a Balatont körbejáró biciklis út. Neve valószínűleg a malom jelentésű „őrmény” szóból ered. Régebbi iratokban Örményes néven szerepel.

Örvényes az avarok, majd a rómaiak idején is lakott hely volt. Az Örvényes előtti vizekben több forrás is megerősítette, hogy valaha egy sziget volt. A XVIII. században, amikor igen alacsony volt a tó vízszintje, feljegyezték, hogy Örvényes előtt falak álltak ki a vízből, és az 1990-es évek elején találtak is a víz alatt Árpád-kori és bronzkori kerámiákat. A merülések során igazolódott a régészek feltevése: az akkori vízszint alatt alig egy méterrel rábukkantak egy kör alakú zónára, amelyet az iszapos medertől eltérően bazaltkövek pettyeztek, és ahol rengeteg kerámiatöredéket is találtak.

A cserepek a középső bronzkorból, mintegy 2500 évvel ez előttről származtak. Abban az időben a tó sokkal sekélyebb volt, a mai part közelében szigetek és félszigetek emelkedtek ki a vízből; ezek némelyikén falvakat építettek az emberek. A balatoni búvárok jelzései alapján az is világos, hogy a közelben több más, avar-kori, esetleg római kori lelőhelyre is számítani kell. A környéken talált római kori épületmaradványok a III-IV. századból valók.

A község nevét először 1211-ben említik, mint a Tihanyi Bencés Apátság birtokát. A középkorban ezeken a birtokokon virágzó élet volt, gazdálkodók és mesteremberek lakták - köztük egy aranyműves. Az 1593-as török pusztítás következtében a szinte teljesen elnéptelenedett falut 1733-ban Grasso tihanyi apát német telepesekkel népesítette be Rheinland-Pfalz-ból. Ennek emlékére szerepel Örvényes címerében a tartományi címerrészlet. Ők már a másik domboldalra, az új templom köré építették házaikat. A falu mai képe ekkortól alakult ki.

Manapság az örvényesiek elsősorban szőlészettel, borászattal, szobakiadással foglalkoznak. A jó bor és a szép vidék csalogatják ide a vendégeket. Évente mintegy 3000-nál több vendégéjszakát töltenek a nyaralók a községben. Örvényest körülöleli a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, melyben kellemes túrákat lehet tenni, például az Örvényesi Séd völgyébe, északra, a régi bánya feletti őstölgyesbe (délőfás), vagy a három kilométerre lévő Zádorvár romjaihoz. Szép fekvésű és csendes az Örvényesi strand is, ahova testületi határozat szerint nem kell belépődíjat fizetni. A falut ölelő lankákon a szeretett balatoni fajtákat - olaszrizling, rizlingszilváni - termesztik. Vörösbort elsősorban kékfrankosból készítenek, ebből rozét is kóstolhatunk. Feldolgozásuk, érlelésük az ősi receptek szerint, a szőlőhegyen lévő régi, fahordós családi pincékben történik. A termés jellegzetesen örvényesi: zamatos, kerek, tüzes.

Pán-forrás

A Pán-forrást Örvényesen találhatjuk meg a Hősök parkja támfalnál, a templom előtt. A forrás, bár...

Szent Imre Templom

1778-83 között építette a Tihanyi Apátság késő barokk stílusban. A szószék és a mellékoltár klasszicista...

Örvényesi Vízimalom

Örvényes látnivalója a ma is működő vízimalom. Az örvényesi vízimalom a Balaton északi partján fekvő...

Nepomuki Szent János híd

A kétnyílású, barokk stílusú kőhíd a 18. században épült az örvényesi séden, Nepomuki Szent János...

Eseménynaptár
2024. May
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31