Zánka

Zánka község Veszprém megyében a Balaton északi partján szép természeti környezetben helyezkedik el. Nagyon jó területi adottságai miatt már a rómaiak idején is lakott hely volt. A népvándorlás korából származó leletek igazolják, hogy a környék völgyeinek kapujában már akkor település volt. Zánka szláv eredetű, neve is ezt igazolja. Írott forrásmunkák már 1164-ben említik a község nevét.

A török hódoltság alatt a község lakossága csökkent, majd utána következett betelepítések alatt népesedett újra. Történelmi emlékekből bizonyítható, hogy Zánka halászfalu volt. Földjei gyengék és kövesek. A középkor végén a Gyulaffyak, majd az Esterházyak birtokolták, a csobánci uradalom részeként. Az 1960-70-es években a község idegenforgalmi jellege és vonzása megnövekedett. Sok új nyaraló épült. Ezzel arányosan kezdett emelkedni a község lakosainak száma.

Zánka 1946-ig Zala megye közigazgatási területéhez tartozott, amikor is a Balatonfüredi járással együtt Veszprém megyéhez csatolták. A tanácsok megalakulását követően több alkalommal módosult a Zánka Községi Közös Tanácshoz csatolt települések köre. 1990-ig a demokratikus önkormányzati választásokig a Közös Tanácshoz 8 település tartozott. Zánka igazgatási területéhez tartozik az országos, sőt európai hírű Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum Oktatási és Üdültetési Kht. A településen strand, több élelmiszerbolt, papírbolt, bank, fodrász, kozmetikus, több étterem és kocsma is üzemel. Zánka-Köveskál néven vasútállomása is van. Átmegy rajta a 71. sz. főút és a Balaton körüli kerékpárút. Tájházát érdemes felkeresni, az épület önmagában is érdekes vaskos tornácával és nádtetejével, gyűjteménye pedig gazdag és rendszerezett.

Református templom

Zánka kiemelkedő műemléke a református templom. A templomot először a nevezetes 1333-1335-ös pápai tizedjegyzék említi....

Tánczos Pince

Zoltán családja támogatásával vágott bele a szőlőtermesztésbe, borászatba. Borai készítésekor nem a mennyiségi tényezők a...

Tájház és galéria

A zánkai bortermelők, gazdák, iparosok életét, használati tárgyait mutatja be a Tájház, amely otthont ad...

Római Katolikus templom

A templom alapkövét 1984. július 29-én tették le és kezdték építeni. A helyén korábban csak...

Eseménynaptár
2023. December
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31