Káptalanfa

Káptalanfa Veszprém megye nyugati részén helyezkedik el. A Kígyós patak völgyének peremén futó Nyugat-Kelet irányú, Devecser-Sümeg közötti útvonal mentén települt község. A falu mai neve egykori birtokosának a fehérvári káptalannak emlékét őrzi.

A település Árpád-kori eredetű, számos tárgyi emlék bizonyítja e vidék lakottságát a kora vaskortól a római korig.
Káptalanfa a Kígyós patak termékeny, erdőktől ölelt völgyébe települt. Jelentőségét növelte, hogy a történelmi Zala vármegye határtelepülése volt és itt haladt a Zágráb-Körmendi posta- és kereskedő út, amely időnként hadak országútjává is vált. A falut 1473 -ban Mátyás király -hadi érdemeiért- Enyingi Török Ambrusnak és feleségének Devecseri Csoron Katalinnak adományozta.

A település a XVII. század elején az Esterházy családra szállt, akik devecseri uradalmukkal birtokolták három évszázadon keresztül.

A 48’-as forradalom idején a káptalanfai honvédek Kisfaludy Móric nemzetőr százados oldalán részt vettek a pákozdi csatában. Neveiket a temető 48’-as kereszt emléktábláján olvashatjuk.

A település látványosságai: 1746-ban épült, jelenleg műemlékvédelem alatt álló Római Katolikus Templom, melyet a szeplőtelen fogantatás tiszteletére szenteltek.

A Szent János híd a falu legrégebbi építészeti emléke. A híd 1794-ben épült.

A természetet kedvelők számára kiváló pihenési, (vadászati horgászati) lehetőséget nyújt a településhez tartozó Sárosfő-pusztán lévő Vadászház és halastavak.
A búcsút Mária napkor, szeptember elején tartják.

Szent János híd

A híd az 1746-50-ig épült templom után a falu legrégebbi építészeti emléke. A maga nemében...

Káptalanfa Község Önkormányzata

Káptalanfa Veszprém megye nyugati részén helyezkedik el. A Kígyós patak völgyének peremén futó Nyugat-Kelet irányú,...

Gál malom

Magyarország első malmai között van

Halomdombi Eszterházy Vadászkastély

A falu a XVIII. század végén Földesura Esterházy Károly gróf volt.

Eseménynaptár
2024. June
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30