Nemesv√°mos

Nemesv√°mos a Balaton-felvid√©ken, Veszpr√©m szomsz√©ds√°g√°ban, tengerszint felett mintegy 300-400 m-es magass√°gban fekvŇĎ k√∂zs√©g. Hat√°r√°ban az ŇĎskort√≥l kezdve megtelep√ľlt az ember, akit vonzottak a kedvezŇĎ term√©szeti felt√©telek: az erdŇĎk bŇĎs√©ges √©lelmet, √©p√≠tŇĎanyagot, a patakok √©s erek tiszta iv√≥vizet biztos√≠tottak az itt √©lŇĎknek.

A falu √©szaki hat√°r√°t √°tszelŇĎ, a geol√≥giai t√∂r√©svonalban kialakult Veszpr√©m-Tapolca fŇĎ√ļtvonal, illetve d√©l felŇĎl a Balaton fel√© vezetŇĎ √ļtvonal strat√©giai jelentŇĎs√©gŇĪv√© tett√©k a k√∂zs√©get. A k√∂zs√©g leg√©rt√©kesebb t√∂rt√©neti eml√©ke a magyar honfoglal√°s elŇĎtti korszakokb√≥l a Bal√°c√°n fennmaradt hatalmas kiterjed√©sŇĪ r√≥mai kori (I-IV. sz√°zadi) villagazdas√°g, amelyet elsŇĎk√©nt Rh√© Gyula veszpr√©mi r√©g√©sz 1906-1912 k√∂z√∂tt t√°rt fel.

A telep√ľl√©s a k√∂z√©pkorban a V√°mos nevet viselte, ami azt jelentette, hogy a lakosok v√°mszed√©si jogokkal b√≠rtak. T√∂rt√©net√©t 1207-t√≥l kezdve oklevelek seg√≠ts√©g√©vel k√≠s√©rhetj√ľk nyomon. Az √Ārp√°d-korban (1000-1301) a telep√ľl√©s a kir√°ly √©s kir√°lyn√© szolg√°lat√°ban √°ll√≥ szabadok lak√≥helye volt, akik a XIV-XV. sz√°zadban a nemesi oszt√°ly tagjaiv√° v√°ltak. Kir√°lyi ad√≥t nem fizettek, de h√°bor√ļ eset√©n ha k√ľlsŇĎ t√°mad√°s √©rte az orsz√°got saj√°t k√∂lts√©g√ľk√∂n kellett katon√°skodniuk. Gazdas√°gilag kezdettŇĎl fogva Veszpr√©m vonz√°sk√∂rzet√©be tartoztak. Veszpr√©m I. Istv√°n uralkod√°s√°t (1000-1038) kezdve a v√°rmegye √©s a p√ľsp√∂ks√©g k√∂zpontja, v√°s√°rtart√≥ √©s v√°rral b√≠r√≥ erŇĎss√©g volt, amely h√°bor√ļk eset√©n a v√°mosiaknak is mened√©ket ny√ļjtott. A k√∂z√©pkor v√©g√©n a kisbirtokos nemesek mellett nagyobb birtokosok is megjelentek: 1488-ban t√∂bbek k√∂zt a Fajszi √Ānyos fam√≠li√°nak, a veszpr√©mi p√ľsp√∂knek √©s a veszpr√©mi k√°ptalannak is jelentŇĎs birtokai voltak V√°moson. Az egyh√°zi birtokosok 1848-ig meghat√°rozt√°k a falu sors√°t.

A k√∂zs√©g 1552 ut√°n, Veszpr√©m elfoglal√°s√°t k√∂vetŇĎen a Magyarorsz√°g k√∂z√©psŇĎ r√©sz√©t elfoglal√≥ t√∂r√∂k birodalom hat√°rvid√©k√©v√© v√°lt, s a XVI-XVII. sz√°zadban egyar√°nt ad√≥zott a magyar √©s t√∂r√∂k f√∂ldesuraknak. A t√∂r√∂k katonai k√∂zigazgat√°s vall√°silag t√ľrelmes volt a kereszt√©nyekkel, s ezzel szabad utat engedett a reform√°ci√≥ terjed√©s√©nek. A XVII. sz√°zad folyam√°n V√°mos tiszta reform√°tus faluv√° v√°lt: az egyh√°z fenntart√°s√°r√≥l a nemesek gondoskodtak, fennmarad√°s√°t is ŇĎk biztos√≠tott√°k az ellenreform√°ci√≥ idej√©n. A reform√°tus lelk√©szek nev√©t 1612-tŇĎl kezdve ismerj√ľk. Buda visszafoglal√°sa (1686) √©s Magyarorsz√°g felszabad√≠t√°sa ut√°n a falu megŇĎrizte nemesi szabads√°g√°t.

Az itt √©lŇĎ csal√°dok nagy r√©sze igazolta nemesi sz√°rmaz√°s√°t √©s √≠gy 1848-ig, a jobb√°gyfelszabad√≠t√°sig fenntartotta kiv√°lts√°gait. A k√∂zs√©gi √∂nkorm√°nyzatot is a k√∂zbirtokoss√°gba t√∂m√∂r√ľlt nemesek ir√°ny√≠tott√°k. A nagybirtokosok k√∂z√ľl a XVIII. sz√°zadban veszpr√©mi k√°ptalan is √ļjj√°szervezte gazdas√°g√°t. A katolikusok az ŇĎ t√°mogat√°s√°val szervezt√©k meg pl√©b√°ni√°jukat 1773-ban. EttŇĎl kezdve mindk√©t felekezet tartott fenn iskol√°t. 1848-ban a polg√°ri forradalom elt√∂r√∂lte a feud√°lis viszonyokat, bevezette a polg√°ri jogint√©zm√©nyeket. A volt nemesek a szabad paraszts√°g r√©sz√©v√© v√°ltak. Az egykori f√∂ldes√ļri, k√∂zbirtokoss√°gi √©s jobb√°gyi birtokok k√ľl√∂nv√°laszt√°sa az 1856-1876 k√∂z√∂tt lezajlott f√∂ldbirtokrendez√©s (tagos√≠t√°s) sor√°n t√∂rt√©nt meg. 1848 ut√°n a k√∂zs√©g f√∂ldmŇĪvel√©ssel, √°llatteny√©szt√©ssel (szarvasmarha, sert√©s, juh), erdŇĎgazd√°lkod√°ssal √©s a balatoni hegyh√°takon szŇĎlŇĎmŇĪvel√©ssel foglalkoz√≥ agr√°rtelep√ľl√©ss√© v√°lt.

Székelykapu

2017. augusztus 3-√°n a nemesv√°mosi falunapon avatt√°k fel Tusn√°d (rom√°nul; Tusnad Sat) testv√©rtelep√ľl√©stŇĎl aj√°nd√©kba kapott...

GyŇĪr-hegy

Nemesv√°mos falut√≥l d√©lnyugatra, a telep√ľl√©s PetŇĎfi utc√°ja feletti ter√ľletet nevezz√ľk HegyesgyŇĪrnek. ErrŇĎl a ter√ľletrŇĎl egyed√ľl√°ll√≥...

Nemesv√°mos K√∂zs√©g √Ėnkorm√°nyzata

Nemesv√°mos a Balaton-felvid√©ken, Veszpr√©m szomsz√©ds√°g√°ban, tengerszint felett mintegy 300-400 m-es magass√°gban fekvŇĎ k√∂zs√©g. Hat√°r√°ban az...

Peiba Kft.

Az 1996 √≥ta csal√°di v√°llalkoz√°sk√©nt mŇĪk√∂dŇĎ Peiba Kft. 1990-ben alakult meg, mely az√≥ta is Nyugat-Eur√≥pa...

Eseménynaptár
2023. May
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31