Domján kúti tó

A Bakony lábánál fekvő Dörögdi-medence Nyugati részén helyezkedik el a településnek árnyékot biztosító Tik-hegy, melynek tetejét a vulkáni működésnek köszönhetően bazalt fennsík ékesíti. A dombság alapját egy karbonátos, üledékes kőzet: a dolomit adja. A dolomitból álló képződmények egyik gyakori jellemzője, hogy karsztvizet raktároznak magukban, melyek karsztforrások formájában küzdik fel magukat a napfényre. A Tik-hegy Nyugati oldalán található meredek dombokkal és sűrű erdőkkel körbevett völgyben, a hideg, kristálytiszta folyadék egy boltíves kúton keresztül tör a felszínre.

A helyi gazdák élve a természet adta lehetőségekkel vályúkat helyeztek el a forrás kifolyócsövénél, így a tikkasztó nyári napokon a pásztorok ide terelték a nyájat némi frissitő, hűvös forrásvíz reményében. A kút az egykoron ezen területet birtokló Domján családról kapta a nevét. A forrás még ma is bő vízzel látja el az alatta elterülő mocsaras-lápos völgyet, melynek szűkületét helyi horgászat-kedvelő fiatal emberek pár éve közös erővel eltorlaszoltak, gátat állítva a környéken elszivárgó víznek. Az így kialakult tóból egy keskeny átfolyón keresztül tör utat magának a patakocska, fenntartva az eddigi körforgást is. Létrehozása óta a helyet kedvelő lakosok önkéntes munkával tartják fenn a terület rendjét.

Pár évvel ezelőtt nem csak a tó lett kiépítve, hanem a forrás boltíves kútja és az elkallódott vályuk is az eredeti helyükre kerültek vissza. Szintén közös összefogásnak köszönhető, hogy az állóvíz több féle halfajnak is otthont ad, a horgászni vágyók nagy örömére. Ezen kívül sok más különböző vízi élőlény lelt hajlékra az itt álló nádasokban, ha eléggé szemfülesek vagyunk akár a tóban lakó teknőscsalád egyik tagját is megpillanthatjuk, vagy a forróbb nyári estéken a környéken telephelyező egyetlen fekete gólyapár is tiszteletét teszi alkalmanként a meseszerű környezetben. A tó kialakítása óta padok és asztalok, valamint tűzrakóhely is lett kihelyezve az ide látogatók számára, melyet többnyire a helybeliek vesznek igénybe. A meder körül végig gyalogosan járható ösvény vezet, melyet itt-ott egy-egy fahíd ékesít.
Eseménynaptár
2024. June
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30