A Balatontól 5 km-re, a Pécselyi-medencében fekvő település ősidők óta lakott hely.

Címe: 8245 Pécsely, Vásár tér u. 148/A
Tel.: +36 (87) 545002
E-mail: pecselypm@canet.hu
Honlap: http://www.pecsely.hu/

********
Az itt talált emlékekből kiállítást is rendeztek be az iskola egyik termében. Nyílhegyek, edénytöredékek, római kori emlékek tanúsítják, hogy az emberiség számára minden korban lakóhelyül szolgált ez a medence. A településen ma 600-an laknak, a falunak önálló általános iskolája és óvodája van.

A település 8 másik községgel határos, közigazgatási területe 20 km2. A település szerkezete azt mutatja, hogy a falu szabad kisbirtokos nemesek lakóhelye lehetett a középkorban. Több kúria, és a Nemespécsely elnevezés is utal erre. A falunak ebben, a református templom fölötti részében a 16-17. században csak nemesek laktak, míg a Nagypécselyi részen jobbágyok is. Pécsely turisztikai vonzerejét a Balaton közelsége adja. A falu északi oldalának dombjai közt lapuló Zádor-várat csak kevesen ismerik.

A vár kalandos története (birtokviták miatt sosem készült el) következtében híres zsiványok lakóhelyévé vált, akik a legenda szerint innen portyáztak a környéken átutazó kereskedőket megtámadva. A Zádor vár ma osztálykirándulások, cserkésztáborok kedvelt színhelye. Autóval is megközelíthető, a várban fából épített kilátó van, ahonnan a Balatonra és a Pécselyi-medencére nyílik kilátás. Pécselyen vendéglő, pizzéria, több élelmiszerbolt, posta, orvosi rendelő, könyvtár is működik.