Múltidéző Csicsó túra

Hallottatok már a Nivegy-völgyről? És a völgyben található települések legendájáról?

A legenda szerint ez a terület már a honfoglalás óta lakott terület volt. Buda vitéz telepedett meg az északi részen, az egyik település mai neve, Óbudavár is erről árulkodik. Budának 3 fia volt, István, Jakab és Antal. Amikor felcseperedtek, apjuk felvitte őket a közeli Halom-hegy tetejére, ahonnan mindhármuknak, egy-egy nyílvesszőt kellett kilőniük. Ahol a nyilak földet értek, a három fiú kialakíthatta saját udvarházát. Így lett István–Csicsa–Balatoncsicsó, Jakab Szentjakabfa és Antal Szentantalfa alapítója.

E három település közül most Balatoncsicsóról olvashattok. Balatoncsicsó kis település a Balatontól 7 km-re, békés, kedves zsákfalu. Ha nekivágunk a túrának, kellemes, félnapos séta, szép kilátás várja a Balaton-felvidéki borok kedvelőit. Hiszen a Balaton-felvidék egyik méltán híres szőlőtermő vidékén járunk.

A túra 10 km hosszú, közepes nehézségű, a szintemelkedés jelentős, de fokozatos. Az útvonal kerékpárosan és gyalogosan is megtehető. Balatoncsicsón, a római katolikus templom előtti térről indulunk. A templom maga 1791-ben készült el, és Szent Ágoston tiszteletére szentelték. A templom előtt hősi emlékmű idézi a múltat.

A Fő utcán délnek indulva a Fazekasház és Galéria előtt haladunk el. Érdemes betérni a műhelybe, ahol a szebbnél szebb Csicsó Kerámiák készülnek. Nem csak megtekinteni, de akár vásárolni is van lehetőségünk. Az Általános Iskola előtt tovább haladva Szentjakabfa irányában hagyjuk el a falut. A következő kereszteződésnél azonban nem fordulunk el Szentjakabfa felé, hanem jobbra fordulva haladunk tovább és hamarosan rátérünk a Zánkát Nagyvázsonnyal összekötő útra.

Az út másik oldalán a Német Katona (Nikolaus Petersen) sírjához érünk. A katonasírtól Óbudavár irányába induljunk, majd az első úton (jobb oldalon) kanyarodjunk fel a Balázs-hegyre. A vörös kőből való útszéli kereszt jelzi, hogy ez az út hajdan a főbb közlekedési útvonalak közé tartozott, Balatoncsicsót kötötte össze Dörgicsével. A keresztnél élesen jobbra lefelé kanyarodunk. Hamarosan a herendi mezőre érünk, ahol hajdan egy falu volt, melynek lakóit a törökök elhurcolták és a települést felégették. Templomának romja vagy inkább maradványai ma is láthatóak bal kéz felől az erdőben.

Tovább haladva táblák jelzik a Szent Balázs templomromot. Érdemes megkerülni a templomot, déli oldalán van a hajdani főbejárat, előtte burjánzó fügefa árnyékában pihenőpadra telepedve gyönyörködhetünk, a Balaton és a szőlőhegyek látványában. Az Árpád-kori templomromtól gyönyörű kilátás nyílik a Nivegy-völgyre, a Balatonra, a Hegyestűre és akár még a Badacsonyt is láthatjuk a távolban.

A templom jobb oldalán leereszkedve murvás útra érünk. Apró pincék között vezet az út. Következő állomásunk a fehér falaival, homlokzatával a tájból már messziről kitűnő, Gergely Borház. Ha megpihennénk, és megkóstolnánk a helyi borokat, hagyományos ételeket, a borház remek választás. Időzzünk el a nyugodt környezetben és töltődjünk fel.
A Gergely Borháztól Szentantalfa felé vesszük az irányt. Szélnek kitett, fennsíkszerű rész után érünk a csicsói temetődombra, ahonnan visszasétálunk a település központjába.

Ha még van kedvünk és energiánk Monoszló irányába haladva eljuthatunk az Ároktői templomromhoz. Bal oldalon kell letérni a műútról, az ösvényt elég nehéz észrevenni. Itt található egy magasles is. Nehéz elképzelni, de itt valamikor a török idők előtt egy külön kis falucska volt, Árokfő néven. Hajdani kis temploma rom falait, betakarja az erdő.

A műúton sétálva juthatunk vissza a településre, ahol akad még egy állomása túránknak. A falu határában található a Szabó és Fia Borpince, ahol szintén lehetőségünk van igazán különleges, védjegyes borokat kóstolnunk.
Eseménynaptár
2024. May
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31