Szent Balázs templomrom

A XII. században épült Szent Balázs templom körül is volt egy falu, Szentbalázs falu. A XV. századra elnéptelenedett, mára a maradványai se láthatóak.
A rom most Balatoncsicsó határához tartozik és februárban, Szent Balázs napja táján ünnepi misét ünnepelnek itt. Szent Balázs a legenda szerint kivette egy gyermek torkából a megakadt szálkát – azóta torokbetegségek ellen védő szentként tisztelik.

Ha Zánkától felfelé jövünk a Nivegy-völgyben, a templomrom hamar kitűnik a Balázs hegy pincéi közül. Különleges formájával messziről megismerni, és fentről kiváló kilátás nyílik a Nivegy-völgy Balatonra futó szőlőire. A helyi legenda számontartja, hogy a templom közelében a XX. század elején egy német báró épített kastélyt. Léghajón közlekedett Németország és a Balázs hegy között, és a báróné valamilyen fogadalomból rengeteg macskát tartott. Furcsa szertartásokat is végeztek, egyesek szerint a Johannita lovagrend összejöveteleit tartották a kastélyban. Később a bárót elhagyta ifjú felesége egy katonatiszt kedvéért, a szomorú báró pedig még egy darabig etette a seregnyi macskát, de aztán elköltözött, a kastély anyagait pedig a környékbeli építkezéseken használták fel a helybeliek. Nyomtalanul tűntek el, ahogyan korábban a semmiből jöttek.
Eseménynaptár
2024. June
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30