Balaton-felvidéki panoráma a kilátókból

Nagyvázsony sokak számára ismerős lehet a várról, és Kinizsi Pál történeteiről. A településen számos látnivaló őrzi ezeket a történeteket legendákat.

A település környékén magasodik a Kab-hegy, mely 599 méter magas. A hegy tetején áll egy borovi fenyőből készült kilátó, mely a Kinizsi Pál kilátó nevet viseli. Innen páratlan látvány tárul elénk a Vázsonyi medencéről, elláthatunk egészen a Balatonig. Mivel egész nagy a szintemelkedés, lehetőségünk van a kilátó környékén megpihenni, akár piknikezni is, hogy felfrissítsük magunkat.

A területen számos túraútvonalat fedezhetünk fel, melyeket a megfelelő turistajelzésekkel jól láthatóan jelölnek. A terület gazdag állatvilággal és növényvilággal büszkélkedhet. A kilátó gyalogosan, kerékpárral és akár autóval is megközelíthető.

Felfedezésünk azonban nem ér itt véget!

Nagyvázsonytól észak-nyugatra található a Molnár Gábor kilátó, a Lugos-tetőn, 410 méter magason. Maga a kilátó 20 méter magas, melynek legfelső pihenő szintje 15 méter. Innen gyönyörű kilátás nyílik a környező vidékre. A kilátó egy híres 20. századi vadász és útleírásírójáról kapta nevét, kinek műveit több nyelvre is lefordították.
A Molnár Gábor kilátónál is van lehetőségünk megpihenni, hiszen rönkbútorok és padok várják a természetjárókat. A kilátót a sárga háromszögjelzésű utat követve, gyalogosan vagy biciklivel tudjuk megközelíteni.