Molnár Gábor kilátó

Nagyvázsonytól észak-nyugatra, a 410 méter magas Lugos-tető hegyen áll a 20 méteres Molnár Gábor-kilátó, ahonnan csodálatos a panoráma. A panorámateraszos kilátó mellett tájékoztató táblát, erdei bútor garnitúrák, valamint padok várják a természetjárókat.

A kilátó közútról nem megközelíthető. Az ide vezető aszfaltozott út erdészeti magánút. A kilátó megközelítése elsősorban gyalogosan, vagy kerékpárral javasolt, a Kab-hegyi kerékpárúton keresztül. A déli útgyűrűn irányító tábla jelzi a kilátót. A kilátó bárki számára elérhető a sárga háromszögjelzésen haladva.

A 20 méter magas kilátó legfelső pihenőszintje 15 méter. Innen tárul elénk csodálatos 360°-os panoráma a környező vidékre. Délnyugati irányba a tanúhegyek láthatók, míg keleti irányba a Kab-hegy csúcs látható.

A kilátó névadója a 20. század egyik legnépszerűbb magyar vadász- és útleírásírója, akinek műveit számos nyelvre lefordították. Bár Óbudán született, nyarait anyai nagyszüleinél töltötte Ajka-Csingervölgyben, ezért ajkainak vallotta magát. Egy baleset következményeként Brazíliában mindkét szeme világát elveszítette és a tragédiának “köszönhetően” lett íróvá és ajándékozta meg az utókort remekbe szabott útleírásaival, amelyekkel Magyar László, Kittenberger Kálmán vagy Széchenyi Zsigmond méltó társává vált.