Kinizsi Pál kilátó

A kilátóból széles panoráma nyílik a Bakony és a Balaton-felvidék erdőire, elláthatunk egészen a Balatonig, és a közeli erdős magaslatokig.

A Kab-hegy egy hatalmas pajzsvulkán, azaz pajzsszerű, tompa szögű kiemelkedés jellemzi. Csak a csúcs szűk környezete különül el jól látható módon, a többi része nem magasodik élesen a környezete fölé, mert enyhe lejtőit az alatta elhelyezkedő üledékes kőzetrétegen szétterült bazaltköpeny alkotja. Éppen ezért körülnézve szinte lapos tájat látunk magunk körül, melyet egyébként hatalmas erdők fednek. Az erdőkben kiszúrhatjuk a nyiladékok négyzetrácsszerű szövetének egy-egy szakaszát.

Dél felé már a Balaton-felvidék dombsorai emelkednek, tiszta időben a Balaton is kibukkan a sajátos formájú, szigetszerű tanúhegyek között. Azonosíthatjuk a Tihanyi-félszigetet is, kelet felé pedig a Bakony erdős hátait látjuk. Tipikus bakonyi táj kerül a szemünk elé: az erdős hegyhátakat kisebb medencék szabdalják, melyekben települések sorakoznak. A hegylábakon irtások váltják fel az erdőt. Keleti irányban láthatjuk a hegyvidék második legmagasabb csúcsát, a Papodot, és rajta a Vitéz Bertalan Árpád-kilátót.

Az alant elterülő erdőtömb egy különösen izgalmas, sötét darabkáját rejti a múltnak: a keleti irányban található „Kis-Moszkva" létesítmény szigorúan őrzött, titkos katonai objektum volt a szovjet megszállás évtizedeiben. A nagy titkolózást elsősorban az itt tárolt nukleáris töltetek indokolták.

A rádiótorony és kiszolgáló létesítményei miatt a kilátóból korlátozott a kilátás, azonban megkerülve a kerítést több pontról is megnyílik a panoráma. Érdemes kicsit kisétálni a tarvágások foltjaira: jól látszik például a szintén bazaltos anyagú Agár-tető lapos teteje, vagy a kilátójáról felismerhető Lugos-tető. A Bakony legmagasabb pontját, a Kőris-hegy csúcsát gömb alakú radarjáról azonosíthatjuk. Igazán párátlan időben a nyugati országhatárt hordozó Kőszegi-hegység gerince is feltűnik a láthatáron.

A borovi fenyőből készült, közel 10 méter magas tornyot 2013-ban adták át. A csúcson korábban már állt egy kilátó, melyet 1937-ben húztak fel, de később, a rádiótorony építésekor lebontották.
Eseménynaptár
2024. June
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30