Erdei barangolások Kapolcson

A legenda szerint a település, a kunok legyőzött vezéréről, Kapolcsról kapta nevét. Története régre nyúlik vissza, már az ősember által lakott terület volt, számukra a Pokol-lik szolgálhatott lakhelyül. A település felfedezése során oda is ellátogathatunk, és szemügyre vehetjük a barlangot.

Az Egervíz-völgye átszeli Kapolcs területét, csodálatos élő- és növényvilágával kápráztat el minket. A táj alakulásában mindig is fontos szerepet játszott, mentén számos malom alakult és töltött be fontos szerepet a település életében.

Kapolcs felett emelkedik a Királykő, mely egy bazalt vulkáni képződmény. Innen a sziklaszirtről gyönyörű kilátás tárul elénk a faluról és a környező szántókról. Sokan azt feltételezik, hogy ez a geológiai érdekesség Attila várának maradványai lehetnek. A Király-kő a Takács-erdő ösvénye felől közelíthető meg.

Ha folytatnánk túránkat, számos természeti látványosság várja még a kirándulni vágyókat. Ilyen például a Kálomis-tó, mely a bazaltvulkanizmus eredményeképpen létrejött, lefolyástalan tavak egyik jó példája.

A Pokol-lik egy sötét, vizes barlang. Sokaknak az volt a benyomása, olyan sötét, mint a pokol három „luk” is van benne. A legenda szerint a Pokol-lik és a Mázas-kút összeköttetésben van. Egyszer beletettek három récét a Pokol-likba és a Mázas-kútnál értek ki.

A túra következő állomása az Imári-hegy, vagy más néven Csörgei-domb, ahol egy gyönyörű virágokkal borított hely vár ránk. Ez a hely a medence központja, itt találkoznak a régi dűlőutak, itt van a falvak határának metszéspontja. Itt van lehetőségünk egy kicsit megpihenni, élvezni a napsütést, és megcsodálni a minket körülvevő tájat.
Eseménynaptár
2024. April
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30