Imári-hegy

Az Imár-hegy más néven a Csörgei-domb, a medence közepe. Sok történelmi esemény és monda kötődik ide. A Dörögdi-medence lakói fakeresztet állítottak a hegy gerincére. A körülötte lebegő, méhzümmögéssel és virágillattal elegy szentség jól megfér a közeli tűzgyújtó hellyel, ahol az itt élők a nyári napfordulót ünneplik.

A kereszt tövénél valóban a medence szívében érezzük magunkat. Körös körül a hegyláncok védő karjai, körben a falvak. Itt találkoznak a régi dűlőutak, itt van a falvak határának metszéspontja. A hegyet mészkő és dolomit alkotja. A hegy meszes talaján, amelynek gyepét már elkerülik a birkanyájak, változatos élőhelytípusok, melegkedvelő tölgyesek, mészkő és dolomit lejtősztyepp, pusztai cserjés és mezofil rét alakult ki, amelyek az elmúlt években felkeltették a botzanikusok érdeklődését.

Ha tavasszal kaptatunk fel a hegyre, a tavaszi szélben számtalan virágzó növény gyönyörködhetünk. Leány és fekete kökörcsin, tarka nőszirom, tavaszi hérics, selymes boglárka, magyar székfű és mindenek előtt a citrom illatú, dús virágú nagy ezerjófű hatalmas állománya, valamint még sok más védett növény bontja itt szirmát az év megfelelő szakában.