Vámosi sétaút

A Balaton-felvidék minden apró részletében gyönyörű természeti kincs. Ha épp nem a Balatonnál töltjük az időnket, kerekedjünk fel és ismerjük meg a vidék többi települését is. Nemesvámos egy remek választás.

Nemesvámos a Balaton-felvidéken, Veszprém szomszédságában, tengerszint felett mintegy 300-400 m-es magasságban fekvő község. Határában az őskortól kezdve megtelepült az ember, akit vonzottak a kedvező természeti feltételek: az erdők bőséges élelmet, építőanyagot, a patakok és erek tiszta ivóvizet biztosítottak az itt élőknek. A település a középkorban a Vámos nevet viselte, ami azt jelentette, hogy a lakosok vámszedési jogokkal bírtak. Történetét 1207-től kezdve oklevelek segítségével kísérhetjük nyomon.

A településen tehetünk egy rövidebb sétát, melyben a község nevezetességeit fedezhetjük fel. A séta a 800 éves jubileumi emlékműtől indul, a Polgármesteri Hivatal mellől. Itt található a Székelykapu is, melyet Nemesvámos a testvértelepülésétől, Tusnádtól kapott az 1956-os forradalom emlékére. A hivatal közelében megtekinthetjük a II.világháborús emlékművet is, majd a Nagy kút irányába folytatódik sétánk.

A Kossuth utcán visszakanyarodva elhaladunk a Vámosi Vendégház előtt, majd az Alsó-Kút felé az Alsó Kúti Vendégházzal is találkozhatunk. Mind a két szálláshely rendelkezik a „Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék” védjeggyel. Remek választás egy hosszabb kirándulás során. Az Alsó-kút mellett van szerencsénk megtekinteni a Kopjafát. A Kopjafát, szint úgy mint a Székelykaput, Nemesvámos testvértelepülése ajándékozta a településnek.

Az utcákon sétálgatva eljutunk a Falukúthoz, ahonnan elsétálunk az I. Világháborús emlékműhöz, mely mögött a Református Templomot is megcsodálhatjuk. Ha kedvünk tartja érdemes a katolikus templomot is megcsodálni, melyet Szent Máténak szenteltek.

A település területén felfedezhetjük a Vámos Sédet, mely felett a Nagy-kőhídon tudunk átsétálni Perkáta településrészre.

Ha csoportosan érkezünk esetleg nagyobb létszámban a településre, a szintén védjegyes Pajta Szállót ajánljuk a kirándulók figyelmébe. Kellemes környezetben, nyugodt pihenést biztosítanak a feltöltődéshez.
Eseménynaptár
2024. June
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30