Romtemplomok nyomában

A Balatontól 4km-re, a Bakonyalján, a szőlőhegyekkel körbevett medencében fekszik Dörgicse.

Tudtátok, hogy a falu mai területén 3 Dörgicse is létezett, 3 kőtemplommal?
Kedvet kaptatok, hogy ezt az idilli, csodás természeti kincsekkel gyönyörködtető települést és környékét felfedezzétek?

Kezdjük is a túrát az Alsódörgicsei templomromnál, ahol az egykori templom még álló falai mellett, pihenőhely és tűzrakóhely hívogatja a turistákat. Innen gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra.
A romtemplom mögötti ösvényen folytatjuk utunkat. Az úton haladva érkezünk meg a Felsődörgicsei templomrom, mely egy páratlan természeti és kulturális környezetben található. A templomrom szomszédságában a Dörgicsei Levendula Major őrzi a történelem titkait. A Major levendula ültetvényei páratlan szépséggel kápráztatnak el minket. Betérhetünk a majorba, hogy igazi levendulás különlegességeket kóstoljunk.
A falu 900 éve híres tüzes borairól. A településen érdemes felkeresni a Pántlika Pincészetet, amely a történelmi Balaton-felvidék egyik vulkáni kúpján található, mozgató ereje a szőlő iránti rajongás és a bor szeretete. A Pántlika Pincészet közvetlen szomszédságában található a Pántlika Porta. A Portán nem csak a pincészetben készült borokat, hanem házias ételeket is megkóstolhatunk, melyekhez az alapanyagokat saját maguk állítják elő, vagy környékbeli termelőktől vásárolják.
Ez a csodálatos település tartogat még meglepetéseket. Ha valami ínyencséget kóstolnánk, keressük fel a Kűvölgy Tanyát, ahol natúr és ízesített kecskesajtokat és tejtermékeket tudunk kóstolni vagy akár vásárolni.
Eseménynaptár
2024. June
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30