Panoráma túra

Egy település, mely 1998-ban a községek közül elsőként kapta meg a Hild János-díjat. Ez a díj elismerése annak, ha a településfejlesztésben, illetve a településrendezésben kiemelkedő eredményt érnek el, települések vagy személyek.

Az erdőkkel borított lankás domboldalak tövében fekszik Paloznak, mely kellemes időtöltéssel várja a kirándulókat. Túránkat a Fő térről indulva kezdjük a Fő utcán észak felé.

Az utunk egy lépcsősoron vezet felfelé a templomhoz. Rendezett parkosított, padokkal, madáretetőkkel színesített templomkert végén, a dombtetőn megpillantjuk a gótikus hangulatú Római Katolikus Templomot. Tovább sétálunk, elhaladunk a játszótér mellett, ahol érdemes egy kicsit a fák árnyékában megpihenni, és még a Balaton látképe is feltűnik a lombok között. Ha tovább indulunk, hamarosan elérjük a Kálváriát és a stációk között folytatjuk utunkat. Gyönyörű, fákkal szegélyezett utca és a két oldalt elhelyezkedő, stációk különös érzést kelthetnek bennünk.

A Kálvária végén lévő kis kápolnát elhagyva az első utcán fordulunk balra és tovább sétálunk a település szebbnél szebb házai, nyaralói között, út közben végig kísérőnk az elénk táruló balatoni panoráma. A Mandula utcán végigsétálva megállhatunk a barokk stílusban épült, mára már mediterrán jelleggel gazdagított Pongrácz- kastélynál.

Az árnyékos pihenő után a Hampasz-kút és forrás következik. A forrás kristálytiszta, jéghidegen csobogva lehet frissítőnk. Továbbsétálva a keskeny kis utcákon, balra a Tájházat, majd a műemlék református haranglábat és az Önkormányzat szép épületét láthatjuk. Ezen a részen található a Hősök kútja, melyet 2002-ben állítottak a háborúban elhunytak emlékére.

Ha szeretnénk kitérőt tenni a településről, a Kálváriától a Nagyhegyi úton indulva érhetünk el a Tódi mezőig. Ezen az úton haladunk felfelé a pincesoron, a pincék és présházak között. Az úton haladva gyönyörködhetünk a Balaton látványában, majd jobbra megkerüljük a Nagy-hegyet, majd balra kanyarodunk és meredek úton haladunk tovább. Ezt követően beérünk az erdőbe, majd egy murvás úton haladunk tovább, és enyhén leereszkedünk a Tódi-mezőig.

Ha érdekel a művészet és az egyedi alkotások, érdemes felkeresni a Paloznaki Képíró Műhelyt, ahol Oláh Kati és Boda Balázs alkotásaiban gyönyörködhetünk és akár vásárolhatunk is.
Eseménynaptár
2024. June
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30