Nyálas-tavi gyalogtúra

Balatonszepezd a part menti dombok oldalába épült kis halászfaluból vált igazi üdülőfaluvá. A település egyik érdekessége, hogy katolikus temploma a környék egyetlen fogadalmi temploma, a 13. században a tavon viharba került halászok fogadták meg, hogy templomot építenek, ha épségben hazaérnek.

Balatonszepezd felett emelkedik az Öreg-hegy és a Kopasz-hegy, ahova érdemes ellátogatni. A település felett két tó is található a Hegy-tó és a Nyálas-tó.

Ebben a túrában most a Nyálas-tóhoz indulunk, és közben megismerjük Balatonszepezd értékeit.

A túránk kiinduló pontja a vasútállomás, ahonnan a Csónakház felé haladunk, majd a Parti sétányon a Balaton gyönyörű látványában gyönyörködve egy kellemes sétát teszünk, ezután elérjük a Hősi emlékművet. Visszaérve az állomásra elindulunk az Árpád utcán. Ha kedvünk tartja benézhetünk a Néprajzi múzeumba.

Elhaladunk a katolikus templom mellett, az önkormányzat előtt, majd az evangélikus és a református templom előtt. Ez után balra fordulunk és elsétálunk a Kopjafáig. Tovább haladunk egészen a Jókai utca kereszteződéséig, és elindulunk felfelé.

A Kisfaludy utcán, majd Kisfaludy közön kanyargunk fel a hegyre, és rátérünk az Öreghegyi útra. Ez visz ki a szepezdi pincesor épületei közé, a Hajdani pincesorra. Az épületek részben modernek, részben hagyományosak. A pincesor végén északnak fordulunk, elérjük a Kilátópontot, ahonnan érdemes megcsodálni az elénk táruló látványt.

Ezután egy hosszú, erdős szakasz következik, murvás úton érünk a Nyálas-tóhoz. A tavat jobbára a tavaszi és a téli évszakban láthatjuk. a környékén inkább vízparti növényeket és állatokat figyelhetünk meg. A Nyálas-tótól nyugati irányba haladunk tovább, egy kicsit még emelkedik a szint, de lassan elkezdünk visszakanyarodni és visszaereszkedni a falu irányába.
Eseménynaptár
2024. June
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30