Monoszló a Káli-medence csodája

Talán nem is gondolnánk, hogy a több, mint 750 éves község, mely az idők során kétszer elnéptelenedett, de a visszatérő kisnemesek újra építették, mennyi érdekességet tartogat számunkra. A településen és környékén több túrát is tehetünk.

Hallottak már a Széldombról és a Visszhang dombról? Mind két természeti érdekességet felkutatjuk a következő túra során.

A túra körülbelül 2,5 km hosszú, sok természeti látnivalóval. A séta során a szintemelkedés minimális azonban a középső szakasz miatt csak gyalog járható.
A településen a kisnemesi házak a falu kuriális jellegére utalnak – nem jobbágyok laktak itt a középkorban, hanem kisnemesek és az ő háznépük. A Liszkay Borkúria irányába a Fő úton elhaladunk a Monoszlói Fazekasház előtt, ahol gyönyörű kerámia használati és dísztárgyakat vásárolhatunk, vagy akár kézműves foglalkozáson is részt vehetünk. Ezután a falu utolsó házainál forduljunk balra.

Így jutunk a Szél-dombra, ahol valamikor szélmalom működött. A malom romjai ma is állnak. Egy kis erdei kanyargás után érünk a Visszhang-dombra. A monoszlói visszhangról már Eötvös Károly is említést tett a ,,Balatoni utazás” című könyvében. Dél felé indulunk tovább, az erdőn kívül dűlőutakon megyünk vissza a faluba. A Hegyi utcán érünk be, de javasoljuk, hogy ne ezen, hanem északról, a Fő utcán sétáljunk be a település központjába.
Eseménynaptár
2024. April
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30