Klastrom séta

A középkorban Taliándörögd helyén 4 település létezett: Alsó-dörögd, Felső-dörögd, Imár és Ráskó. A négy településből alakult újjá Taliándörögd, mely a Tik-hegy és a Baksa-hegy közötti völgyben terül el.

Túránkat a Rákóczi utcából indítjuk, végig haladunk a református templom, majd az evangélikus templom előtt. Taliándörögd északi végénél, kelet felé vezető úton indulunk el, majd megpillanthatjuk a Szent András templomromot.

Tovább sétálva a nádfedeles tájház előtt, folyamatos emelkedőn, a faluból kiérve azonban lejteni kezd az út. A Klastrom köveinél tartunk pihenőt. Tiszta időben a Klastrom dombjáról is jólesik körbenézni, szép kilátás nyílik a környező zöld dombokra. Az egyhajós, keletelt templomot a Dörögdi-család építtette a 13. században, román-stílusban. A romok máig őrzik a templom értékeit és kincseit.

Innen felfelé indulunk a Kerek fenyveshez, amelyet már messziről jól ki lehet venni. Közelebb érve, szép kilátás nyílik a környező dombokon kívül a Kab-hegyre is.
Innen utunk a Domján kúti forráshoz visz, ami kőből szépen ki van építve, lépcsőzetes vályúrendszere az állatok itatására is alkalmassá teszi. A Domján kúti forrás után érdemes elsétálni a Domján kúti tóhoz is, amit a patak felduzzasztásával mesterségesen képeztek. A tótól egy darabig ugyanazon az úton kell visszagyalogolni, amelyiken idejöttünk.

A kereszteződésben délnek fordulva újra emelkedni kezd a terep, lassan felkaptatunk a Tik-hegyre. A hegy vulkanikus eredetű, anyaga bazalt. A Tik-hegyi tó a domb tetején lévő laposban megállt víz alkotta sekély tó, amelyben hajdan állatokat itattak. A tavat elhagyva tartjuk a déli irányt, így a Bem utcán érünk be a faluba. A katolikus templom előtt elhaladva érünk vissza a Fő térre.
Eseménynaptár
2024. July
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31