Király – kúti kalandok

A Balaton északi partján, a Királykút völgyében fekszik Lovas, egy igazán különleges kis település. A falu a honfoglaláskor magyarokkal népesült be, 1290-ből való a település első írásos említése. A körülbelül 400 lelkes kis település megannyi érdekességgel várja a kirándulni vágyókat.

A falu határában egy őskori festékbányát találtak, ahol a bányászat során több nagy méretű csontot is találtak. Számos kutatás folyt, hogy mire is használhatták az akkor élt emberek a bánya vörös porát.

Szeretnétek közelebbről is megismerni ezt a nem mindennapi bányát? Irány Lovas.

Azonban a kaland nem ér itt véget. A kis településen és környékén még van bőven felfedezni való. A festékbányától tovább indulva a falu felé a Malom-völgybe találhatjuk magunkat, ahol a Király-kút és környéke várja a turistákat. A kút környékén padokat é asztalokat találunk, kiépített tűzrakó hellyel, ahol kellemes környezetben piknikezhetünk, családokkal és barátokkal.

Ha készen állunk folytatni utunkat, a falu felé, elhaladunk a református templom mellett, majd régi parasztházak sora fogad minket. A Fő utca különlegessége, hogy a házaknál három, igen régi védett eperfa található, melyek az utolsó képviselői ennek a Balaton-felvidéki fajtának.

A Fő utcán áthaladva, az Ady Endre utcába érve ellátogathatunk Bácsi Gabriellához, akinél gyönyörű csipkézett tojásokat vásárolhatunk. Visszafele indulunk tovább, ismét a Fő utcán sétálunk, majd elhaladunk a katolikus templom előtt, mely a 13. században épült barokk stílusban, majd később átépítették.

Tovább indulva utcán a Milleniumi Parkot is megcsodálhatjuk, melynek szomszédságában található a Savanyúvíz-forrás. A természetes forrás, magas vastartalma miatt sajnos nem iható.

Lovas településén a kezdetektől fogva jelentőséggel bírt a szőlőtermesztés. Ezt bizonyítja a Vámosi Pince is, hiszen ha kedvünk tartja a Pincénél finomabbnál finomabb borokat kóstolhatunk, akár borvacsorán is részt vehetünk. Ha megpihennénk, érdemes felkeresi a Ro-Zita Vendégházat ahol, nyugodtan álomra hajthatjuk fejünket.
Eseménynaptár
2024. June
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30