Két keréken Balatonudvari körül

Balatonudvari a Balaton északi partján, Tihany szomszédságában, Balatonfüredtől 10 km-re fekszik. A falu tulajdonosai a középkor folyamán a tihanyi apátság, a veszprémi káptalan és a veszprémi püspökök voltak. A lakosság halászatból, nádvágásból, állattartásból és szőlőművelésből élt. Nevét valószínűleg a királyi udvarnokokról kapta. A falu neve az 1055-ben készült tihanyi alapítólevélben nem szerepelt, ám egy 1092-ben írt oklevél tartalmazott Udvarira vonatkozó megjegyzéseket.

A nyári időszakban sokan választják a kerékpározást, ezért ezt a túralehetőséget akár kerékpáron is megtehetjük. Ez egy 11 km-es túra, erős szintemelkedéssel. A falun kívül murvás külterületi utakon halad. A szőlőhegyről nyíló kilátás és a jó Balaton-felvidéki borok teszik csábítóvá ezt a túrát. A strand elől indulunk, elhaladunk az Udvari Galéria és a Hangverseny terem előtt.

A Kerkápoly utcán megyünk a református templom felé, majd egy kis kitérőt teszünk, hogy a katolikus templomot is megtekintsük. Ezután menjünk át a pár méterre lévő temetőbe és időzzünk el a szív alakú sírkövek között, olvassuk el a tájékoztató táblát.

Ismeritek a szív alakú sírkövek történetét? A szív alakú sírkövek eredete a monda szerint arra vezethető vissza, hogy egy udvari kőműveslegény igen szerelmes volt egy helybeli halász leányába. A halász kint volt a tavon, amikor a leánya utána ment valamilyen üzenettel, de nagy vihar támadt és a lány a tóba lelte halálát.

Majd a 71-es út mentén Fövenyes irányába indulunk, de hamarosan jobb kéz felé letérünk róla, hogy megkezdjük a kapaszkodót a szőlőhegyre. Eleinte a falu szélén haladunk, majd rétek és erdők között. Az út során több pince közül is válogathatunk, ha szeretnénk borokat kóstolni.

Lefelé egy darabig ugyanazon az úton haladunk, mint felfelé, majd letérünk jobb kéz felé, hogy a Skrabski Pincéhez jussunk. Erdők között megyünk lefelé és a fövenyesi részen érünk be a faluba.

Ha lemegyünk Balatonudvari-Fövenyes strandjára, betérhetünk egy „büfé”-be, ahol nem a strandon megszokott kínálattal várják a vendégeket, hanem valami mással. A Kalóz Strandbisztró ételei friss, megbízható alapanyagból készülnek. Új strandételek, vagyis Beach Food kreációkat alkotnak, ami azt jelenti, hogy a világ legnépszerűbb street foodjait balatonivá tették.

Ha ezután van kedvünk, innen visszasétálunk a Gesztenyesorra, majd a bal kéz felől nyíló kis utca végén megnézhetjük a Kápolnát.
Eseménynaptár
2024. June
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30