Egykori kastélyok a Marcal-völgyben

Biztos sokan hallottak már Sümegről és nevezetességeiről. Azonban ha szeretnénk egy kellemes sétát tenni Sümeg környékén, érdemes a kisebb településeket felkeresni a környéken.
Zalagyömörőn és Gógánfán is számos érdekességet is felfedezhetünk sétánk során.

Zalagyömörő az 1600-as évekig, Kis- és Nagygyömörőből állt, ekkortájt egyesült a két település. Gyömörő a középkortól nemesi falu, hozzá tartozott a Tarányi Ferenc tulajdonát képező Nyírlak-puszta.

Ha elindulunk a településsétára, érdemes először felkeresnünk a Gondolat-tavat, mely egy kedvelt pihenőhely a településen élők és a 84-es főúton haladók számára egyaránt. Ha körbejártuk a tó környékét, tovább indulunk a sportpálya mellett, elérve a kereszteződést jobb oldalt találhatjuk a katolikus templomot, melyet a Szentkereszt megtalálásának ünnepére szenteltek. Elhaladunk az egykori iskola épülete előtt, majd tovább sétálva, a körforgalomnál a Kisfaludy utca felé indulunk, ahol az egykori Kisfaludy házat láthatjuk, melynek épülete ma boltként üzemel.
Ha folytatjuk utunkat az utcán, elérjük a Rokokó keresztet. A településen és környékén több útszéli térplasztika is található. Legtöbbjük homokkőből készültek, Krisztus és Mária domborműves ábrázolással.

A szomszédos településre két úton is eljuthatunk, akár a falu határában vezető úton, akár a forgalom által használt műúton is.
Túránkból adódóan izgalmasabbnak ígérkezik, ha a falu határában található, kevésbé ismert útvonalat választjuk. Tovább sétálunk a Kisfaludy utca végéig, jobbra vezet egy út a vasútállomásra, azonban mi nem arra, hanem egyenes haladunk tovább, átkelve a vasúti átjárón majd jobbra fordulunk. A falu határában sétálunk, kíséretünk a sümegi panoráma és a csodás természet. Elérünk egy kereszteződéshez, ahol jobbra fordulunk és pár kilométer után elérjük Gógánfát.

A település a Marcal-folyó mentén települt, először 1281-ben Gógánfalvaként szerepel. Beérve a településre, ha valami finomságra vágynánk, keressük fel az itt működő Sebestyén Családi Gazdaságot, ahol finomabbnál finomabb sajtokat vásárolhatunk. A gazdaság ,,A Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék” védjeggyel büszkélkedhet. Ezt követően érdemes megtekintenünk a Külley kastélyt, mely az 1930-as évektől iskolaként működik. Az épület előtti terasz burkolatában látható évszám szerint 1921-ben épülhetett a kastély.

A Máhó híd felé haladva érinthetjük az egykori Gyömörey család kastélyát, mely arról nevezetes, hogy a fiatal Kisfaludy Sándor itt ismerkedett meg Szegedy Rózával, a Himfy szerelmi múzsájával, későbbi feleségével. Jelenleg az épület felújításra szorul, régebben TSZ irodaként működött. Tovább indulva a következő útnál balra kanyarodunk, majd ismét balra, a következő lehetőségnél pedig jobbra és ezt az utat követjük pár kilométeren keresztül, míg elérjük a Máhó hidat. Ha áthaladunk a hídon és balra fordulunk, kis séta után elérhetünk a vasúti híd előtti Csobogóhoz.
Eseménynaptár
2024. June
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30