Csórompusztától a Római őrtoronyig

Az Eger- patak völgyében fekszik Vigántpetend. A falu nevezetes a szerpentines, görbe útjáról, melyen valaha római hadi út, a Via Magna haladt.

Számos izgalmas látnivaló várja a kirándulókat, ha a településre látogatnak. Utunk első állomása a Csórompuszta lehet, mely a devecseri Csóron- család emlékét őrzi. Ez a hely arról is híres, hogy 1989-ben itt tartották meg a most már Művészetek Völgye első rendezvényét. A területet egy grafikus és építész baráti társaság vásárolta meg és újította fel. Az új épületek különleges tervező-és oktatóközpontnak adnak helyet. Továbbá a domb tetejéről gyönyörű kilátás nyílik a völgyre és a környező területekre.

A következő állomásunk a csórompusztai feljáróval szemben, a Puskás-kertben található Fejfájós-kút, másnéven Mosókút. A régi időkben az asszonyok ide jártak, itt mosták a ruhákat. A kút környékét pihenőhellyé alakították, asztalok és padok várják a kirándulókat. Tovább sétálunk az Eger-patak mellett, majd két hídon is áthaladunk, követjük az utat a Templomdombig, ahol a katolikus templomot találhatjuk. A templom ma már műemlék, melyet Keresztelő Szent János tiszteletére szenteltek. Barokk stílusban épült, építtetője Esterházy Károly volt. Ezt követően tovább haladunk a Kossuth Lajos utcán, majd bekanyarodunk a Petőfi utcába, ahol megpillanthatjuk a Haranglábat. Az archaikus megjelenésű, egyemeletes, kősisakkal fedett építményt a 18. században emelték.

Visszatérünk a Kossuth Lajos utcára, majd a kanyarban elérünk a Pálinkaházig. Ha kedvünk tartja, térjünk be és kóstoljunk finomabbnál-finomabb védjegyes pálinkákat. A Pálinkaházban, olyan pálinkát kóstolhatunk, ami örökre az emlékezetünkbe marad.

Ha felfrissültünk az igazán zamatos italok segítségével, folytassuk utunkat a ,,Római őrtorony” kilátó felé. Sétánk a Görbe útnak is nevezett szakaszon vezet a kilátóig. A legenda szerint itt született Szent Márton tours-i püspök. A kilátóból gyönyörű panoráma tárul elénk a környező településekről, mezőkről, dombokról. Ha szeretnénk még egy érdekességet látni, induljunk tovább, az erdészeti feltáróúton, majd körülbelül 2 kilométer után elérjük az erdészházat.

Majd innen megint egy hosszabb séta következik és elérjük a Hamuházi forrást. Itt lehetőségünk van kipihenni a sétát, hiszen kialakított pihenőhely várja az ideérkezőket. Tűzrakási lehetőség is rendelkezésünkre áll, ha esetleg piknikezni szeretnénk.
Eseménynaptár
2024. March
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31