RĂłmai Katolikus Templom

Vigántpetenden a Kossuth utcán, mielőtt az a Veszprém – Tapolca útba torkolna, elérjük a magas domb tetején lévő Római katolikus templomot a körülötte elhelyezkedő temetővel. A templom műemlék, amely barokk formájában a századvég nagy építtetője Esterházy Károly, a későbbi híres egri püspök emeltette 1757 és 1760 között, Keresztelő Szent János tiszteletére szentelve.

A templom főhomlokzata előtt íves falak közül előreugró órapárkányos torony magasodik. Első emeleti ablakának vakolt keretét íves szemöldök és voluták gazdagítják. Hajóját háromszakaszos csehsüveg-boltozat fedi, nyugati végében orgonakarzattal. A fapilléreket erőteljes párkányok zárják. Főoltára Keresztelő Szent Jánost ábrázolja rokokó keretben. A tituláris szenttől jobbra és balra szülei, Zakariás és Erzsébet láthatók a szentély falára festve. A falképeket ornamentális díszítés gazdagítja.

A templom szószéke és fa védőtetős keresztelőkútja barokk stílusú. Padjai értékes asztalosmunkák. A templom Szentháromság-szobra a Veszprémi Egyházművészeti Múzeumban látható. Az épület homlokzata előtt 1818-ban faragott, vöröses homokkő kereszt áll. A korpusz és Mária alakja provinciális jellegű.