Balatonakali a borutak mentén

Balatonakali, mint sok más parti település, az őskortól lakott terület. A halban gazdag Balaton, a dús vízparti legelők, a kellemes éghajlat kedvezett a mindenkori letelepedőknek. Ásatások során előkerült tárgyak bizonyítják, hogy évszázadokon keresztül kelták és rómaiak éltek itt.

A mediterrán jellegű éghajlat kedvezett a szőlőtermesztésnek, a Balaton a halászatnak, s a parton húzódó erdősáv pedig a vadászatnak. A falu élete igen változatos, hiszen kezdetben benépesedett, majd a török időkben elpusztult majd újraéledt.

Akali az öt Dörgicse településhez tartozott, majd 1531 előtt kivált a települések közül. A község a Balaton-part keskeny sávján épült, közvetlenül a vízparton. Észak felé a hegy lankás oldalain a szőlők széles sávjai díszlenek, felettük a magasabban fekvő pontokat tölgyerdő sötét koronái színesítik. A hajdani egyutcás halászfalu mára rendezett üdülőfaluvá fejlődött. Az állandó lakosok létszáma 700, nyaranta pedig közel 20 000-re gyarapodhat a népesség.

A gyönyörű környezetnek köszönhetően több túra közül is válogathatunk, melyek igazán sok látnivalót kínálnak számunkra. Az egyik ilyen egy gyalogos vagy bringás hosszabb túra, mely egy borúton vezet végig minket. A túra 18 km hosszú, mely Balatonakali központjából indul.

A reggeli első kávét a Fék étterem kávézójában érdemes elfogyasztani, ezután következik a túra legnehezebb szakasza, a kaptató a Fenye-hegyre. Murvás utakon barangolva járjuk végig az Akali és Udvari között húzódó hegyek legszebb pincéit, közben pedig újra és újra kilátás nyílik a közeli Balatonra.

A térség borászai Borút egyesületet alapítottak, mandulavirágzáskor nyitott pincékkel várják a látogatókat. Nagy Imre (Barátcsuha Borház) pincéjét érinti az út, majd Mörk András pincéje következik. Kívülről nézhetjük meg az 1783-ban épült Öreg présházat, mely a Balaton-felvidék présházainak jellegzetes építészeti elemeit hordozza. A következő állomás Illyés Gyula hajdani pincéje. Pálmüller József és Müller István pincéje következik. Innen lefelé vezet az út a Balaton partjára, Balatonudvari szélén keresztezzük a 71-es utat. Balatonakaliba a tóparti kerékpárúton jutunk vissza.
Eseménynaptár
2024. June
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30