Ahol Erzsébet királyné ballagott

Az Agár-tető északnyugati nyúlványainak tövében, a Kis-Bakony és a Deák-hegy alatt simuló lankás területen fekszik a község. A falu északkeleti határában folyik a Kígyós-patak, és északi határában egy halastó is található. A nagy kiterjedésű községhatárt szinte minden oldalról erdő veszi körül. A régészeti lelőhelyek, az előkerült tárgyi emlékek bizonyítják, hogy a település, illetve annak közvetlen környéke szinte ősidők óta lakott.

A természeti és épített kincsekben gazdag településen érdemes egy kellemes sétát tenni, hogy megismerjük értékeit. Az első állomásunk az Erzsébet szobor, melyet 1899-ben először állítottak Magyarországon, Erzsébet királyné emlékére. Ezt követően a Dózsa György úton haladva a plébániát, majd a Falumúzeumot érintjük. Majd a település egyik leglátványosabb pontja következik, a csodálatos Római Katolikus Templom. A templom nemcsak a falu legnagyobb épülete, de a környék legnagyobb temploma is. A torony 27 m magas, a falak 12 méteresek.

Az Alkotmány utcán haladunk tovább, majd jobbra, a második utcán kanyarodunk fel. Körülbelül egy kilométernyi séta után érkezünk a Sárállóhoz. Nyirád község határában 360 hektáron terül el. Hazánk egyik legfiatalabb védett természeti területe. A terület vízállásos cseres-kocsányos tölgyesei, gyapjas magvú sásos zsombékosai, festői nyírligetei, kékperjés rétjei, mocsárrétjei, mészkerülő gyepjei hazánk legértékesebb területei közé sorolják. A Sár-álló különlegessége, hogy a szomszédos Korcsma-tag nevű erdőrésszel együtt egy síksági vízválasztót képez: innét eredt egykor a Meleg-víz és a Kígyós-patak egy-egy mellékága. A Sárállót elhagyva balra lekanyarodva egy erdészházat fedezhetünk fel. Az erdészháztól visszatérve utunkra, itt már jobbra lekanyarodva megközelíthetjük a nyirádi horgásztavat.

Aki még itt nem fáradt el és bírja a strapát, érdemes továbbhaladnia, mivel a horgásztó környéke nagyon szép kirándulóhely.
A település környékén található egy ,,bányamúzeum”, mely a Dunántúli-középhegységre jellemző bauxitképződés nyomait őrzi. A darvastói bauxitlencse testközelben mutatja be az idők során bekövetkezett geológiai változásokat.
Eseménynaptár
2024. June
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30