Római Katolikus Templom

A templom nemcsak a falu legnagyobb épülete, de a környék legnagyobb temploma is. A torony 27 m magas, a falak 12 méteresek.

A templombelső hajója 33 m hosszú, a külső falfelület 1350 m2. Az épületet fakerítés vette körül, keletről és nyugatról egy-egy kapuval. A bejárat előtt, a keleti kapun kívül nagy kereszt állt. A falu közepén épült magas templom ki volt téve a Bakony e részén gyakori viharoknak és egyéb csapásoknak. A templom tornyát 1865-ben villámcsapás érte, az oldalfalon és a boltíves mennyezeten nagy kárt okozva. 1890 körül földrengés rázta meg az épületet: végighasadt a boltív újabb károk keletkeztek a boltíveken és az északi falon.

A hatóságok a templomot életveszélyesnek nyilvánították és bezárták. Megoldásképpen három vasat építettek be és ezzel próbálták a falak további szétnyílását megakadályozni. A század során még többször kapott kisebb nagyobb felújításokat. A háborús események sebeit 1956 nyarán Földi Elemér plébános úr idejében tüntették el. Fehérre meszelték kívülről és kijavították a torony hibáit is. Komoly családi hozzájárulással készült 1970-ben, Tóth László püspök idejében a következő munka.

Ebben az időben a nyirádi bauxitbánya termelésének nagyobbik részét a templom melletti keskeny úton szállították el. A gépek okozta rázkódások és a nagy por nem vált a javára. Ezért kapott ebben az időben a környezet színével egyező, bauxit színű külső vakolatot. 1984-ben statikai megerősítés vált szükségessé, s ekkor készült az utolsó teljes külső felújítás és a teljes tetőcsere is. A cél az volt, hogy visszakapja eredeti barokk dekorációját és színeit. A festéshez azonban, minden valószínűség szerint, nem a kellő minőségű anyagot használták, mivel a kezdetben ragyogó színek néhány rövid év alatt lekoptak, kifakultak. A nagy költséggel elkészült, szépen megtervezett munka így majdnem értelmét vesztette.

Az utolsó nagyszabású munkát 1996-ban végezték el. Ennek során lebontották a század elején készült lapos mennyezetet, kicserélték a gerendákat a toronyban is. A falakat körbe vízzáró vakolattal látták el. A falu fölé emelkedő hatalmas méretű templom ma is a falu dísze. Messze, több kilométerre ellátszik, messziről fel kell figyelni rá. /Némethné Andrásné Farkas Gabriella – Összefogás Nyirádért Egyesület/
Eseménynaptár
2024. July
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31