A nyugalom forrása

Vászoly 250 fős település a Balaton-felvidéken, Pécsely, Mencshely, Vöröstó, Dörgicse szomszédságában.
A Balatontól 5 km-re a dombok közti patakvölgyben húzódó település remek célpont a Balatonhoz vágyóknak, ha a part menti zsúfoltságot el szeretnék kerülni.

Régészeti kutatások és leletek azt bizonyítják, hogy ez a bővizű kis völgy ősi idők óta lakott hely. Kő- és bronzkori települések nyomait, római kori lakóházak, sírok maradványait, I., II. Constantinus, Valentinianus császárok pénzeit (Kr.u. 3-4.sz.) találták meg itt a kutatók.

Vászoly ma kedvező fekvésének köszönhetően erős turisztikai vonzerővel bír, ugyanakkor megőrizte a Balaton-felvidéki kis falvak nyugalmát. Ha kedvet kaptunk, hogy bejárjuk ezt a csodás Balaton parti települést, elsőnek keressük fel a Szent Jakab kutat és Forrás tavat, ami a falu északi felén fekszik. Könnyű megtalálni, mert a faluban egyedi fatáblák mutatják az utat mindenfelé. A tavon egy vízi színpad is helyet kapott, vele szemben a lankás domboldalon padok szolgálnak nézőtérként, de a kút mellett is vannak padok a pihenni vágyók számára.

A Vászolyi-séd a Szent Jakab forrásból fakad, átszeli ez egész települést, majd az Örvényesi-sédbe torkollik. Az Öreg-hegy lábánál a malomvölgyet elérve a patak az ősbükkösök között folytatja zubogókkal teletűzdelt útját. Ebben a csodálatos, érintetlen környezetben találjuk a malomház épületegyüttesét.

A legelső a Bagó malom épülete, melyet néhány éve teljesen elbontottak. A szépen parkosított hatalmas telken az egykori malomalapokra emelve ma egy új épület áll. Részben megmaradt vizesárok felett egy nagy méretű vízikereket forgat a rávezetett víz. Így a telken keresztülfolyó patakot, egy kis zsilippel lehet a malomkerék felé irányítani.

Az Esküdt-malom a Balatonudvariba vezető útról kissé balra letérve, fák ölelésében bújik meg. A Forrás-tótól pár lépésre található, fehérre meszelt falú malomépület ma is az egykori molnár családjának tulajdonában van. A faluban a malmot, Nagy Regina-féle malomként ismerik. Az Esküdt-malomtól egy erdei úton kissé tovább haladva jutunk a Sövény –vagy más néven Ravasz-malomhoz. A patakra merőlegesen elhelyezkedő hosszú épület, melynek patak felőli végén volt a malomház. A szépen megmunkált terméskőből rakott malomépület jelenleg tároló. A víz, malomhoz vezetése az épület mögött két egymás mellett terméskőből rakott csatornán történt egykor.

Ha valakit a település nevezetességein kívül a környékben lévő természeti látványosságok is érdekelnek, azoknak javasoljuk a Mencshely irányába induló kb 10km-es túrát, mely szántóföldek és erdők határán, külterületi utakon és ösvényeken haladó túra, a vörös murva bánya érintésével. Itt látni lehet különböző rétegeket, felfedezhetjük a vöröses festékanyagot is a kövek között.
Leírások utalnak arra, hogy ősállatok lenyomatait, kövületeit is felfedhetjük pár órás keresgélés után.

Ezen felül a déli irányba is tehetünk egy kellemes erdei sétát. Ez a túra az András úton hagyja el Vászolyt, a Meggyes kút előtt balra fordulva megy fel a Keresztfa-tetőre. Onnan a Balaton-felvidék tanúhegyeire nyílik szép kilátás.
Eseménynaptár
2024. June
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30