Bagó-malom / Malmok

A Bagó malom épületét néhány éve teljesen elbontották, a szépen parkosított hatalmas telken az egykori malomalapokra emelve ma egy új épület áll. Részben megmaradt vizesárok felett egy nagy méretű vízikereket forgat a rávezetett víz. Így a telken keresztülfolyó patakot, egy kis zsilippel lehet a malomkerék felé irányítani. A felülcsapott vízikerékhez faácsolat vezeti a vizet.

Az „Esküdt-malom”: A Balatonudvariba vezető útról kissé balra letérve, fák ölelésében bújik meg a malom megmaradt épülete. A telekkel egy szinten volt a földszintes épület munkaszintje, alatta a pincében volt az energiaátalakító szint. Itt a külső nagy átmérőjű tengely és a forgatási energiát átalakító berendezések voltak. Az épület folytatásában volt az egykori molnár lakás. A malomház terméskőből rakott.

A Forrás-tótól pár lépésre található, fehérre meszelt falú malomépület ma is az egykori molnár családjának tulajdonában van, akikről a faluban a malmot Nagy Regina-féle malomként ismerik. A molnárlakás elé egy fedett tornác épült, a másik irányban pedig egy kőből emelt gazdasági épület csatlakozik a malomhoz.

Az épületek mögött, ma is ott húzódik a növényekkel benőtt malomárok (Vizimalom és lakóház –Petőfi utca 6.) Nagy Imre vízimalma, Malom-völgy 124/043/7. hrsz. A nádfedésű, két szép tornácívvel tagolt molnárház, a Balatoni népi építészet remeke. A domborzat hirtelen emelkedése miatt a molnárház kétszintes homlokzata kifejezetten monumentális hatású. A pinceszint felett van a molnárlakás. Egyetlen módosítás történt az épületen az idők folyamán –a tetőtér beépítésre került a panzió funkció miatt. Kossuth utca /hrsz.:117.

Keszler–malom: A katolikus templom kertjének kapujával szemben található, félig körüljárható malom telkét keresztülszelő malomárokban ma is csörgedez a hajtásához egykor nélkülözhetetlen patak vize. A malom épületét nagyon szépen felújították, a malomrész szürke, még a molnárlakás sárga vakolatszínezést kapott. A vízikerék ugyan már nincsen meg, de a malomárokban ma is folyik a víz.

A „Sövény-malom”: Az Esküdt-malomtól egy erdei úton kissé tovább haladva jutunk a Sövény –vagy más néven Ravasz-malomhoz. A patakra merőlegesen elhelyezkedő hosszú épület, melynek patak felőli végén volt a malomház. A szépen megmunkált terméskőből rakott malomépület jelenleg tároló. A víz, malomhoz vezetése az épület mögött két egymás mellett terméskőből rakott csatornán történt egykor.
Eseménynaptár
2024. March
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31