A legősibb vízimalom otthona

Örvényes Veszprém megyében, a Balaton közép-északi partján fekvő 170 lelkes kis település. Neve valószínűleg a malom jelentésű „őrmény” szóból ered. Régebbi iratokban Örményes néven szerepel. A község nevét először 1211-ben említik, mint a Tihanyi Bencés Apátság birtokát. A középkorban ezeken a birtokokon virágzó élet volt, gazdálkodók és mesteremberek lakták.

Az 1593-as török pusztítás következtében a szinte teljesen elnéptelenedett falut 1733-ban Grasso tihanyi apát német telepesekkel népesítette be. A falu mai képe ekkortól alakult ki.
Örvényest körülöleli a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, melyben kellemes túrákat tehetünk.

Ha kedvet kaptunk, hogy körbejárjuk Örvényes nevezetességeit, kezdjük is utunkat a Vízimalomtól. A vízimalomtól pár lépésre, jobbra találjuk a romtemplomot. Ez volt a középkori Örvényes falu temploma. Ha tovább haladunk a Nepomuki Szent János hídon megyünk keresztül. A kétnyílású, barokk stílusú kőhíd a 18. században épült az örvényesi séden, Nepomuki Szent János szobra díszíti.

A következő állomásunk a falumúzeum lehet, ahol XIX-XX századi eredetű, kora gazdaságának jellegzetes használati tárgyak vannak kiállítva.

A következő látnivaló a Pán forrás, melynek vize kristálytiszta. A forrás feletti kis dombon érdemes megtekinteni a Hősök terét és a Szent Imre templomot.

Kiérve a faluból a település határában található az Őstölgyes. Az egykor legelőként használt terület mára erdősült, körülbelül 90 tölgyfát foglal magában.

Visszatérve a településre térjünk be a Huszár Vendéglőbe, ahol kellemes hangulatban fogyaszthatunk magyaros ételeket. Ezenfelül balatoni hal félékből bőséges választékot kínálnak és a nemzetközi ételválasztékot is kielégítik.
Eseménynaptár
2024. June
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30