Út a Pinkóczi pihenőhöz

A Kígyós-patak és a Marcal folyó között a korai középkorban nagy kiterjedésű, mocsaras vidék terült el. Ennek az északi peremén, a Kígyós-patak jobb parti vizenyős árterének szélén alakult ki a község. A környék korábban is kedvelt lakóhelye lehetett az embereknek, mert kőbaltától az agyagedény darabokon át a római pénzig szinte minden kornak került elő tárgyi emléke ezen a vidéken.

Bodorfa egyike ezen településeknek. Legrégebbi írásos említése 1334-re tehető, ekkor még Sárosbodorfalva néven, későbbiek folyamán a „sáros” előtagot elhagyva, Bodorfalva, illetve a ma is használatos Bodorfa formában található meg.

Túránk az önkormányzattól indul, a Szabadság úton Nemeshany irányába, az ipszilon elágazónál balra fordulunk. Következő állomásunk a Képesfa Vadásztársaság Vadászháza. Utunk kellemes hűs erdei környezetben vezet egészen egy magaslesig. Az erdő fáit néhol megtörő rétek, virágos mezők mellett sétálva egy gyönyörű és varázslatos helyre bukkanhat a túrázó a településtől alig egy kilométerre lévő erdőszélen.

Visszatérünk a településre, és a másik irányba a Kígyós-patak mentén végig haladva nemsokára átérünk Szentimrefalvára, mely település Sümegtől 10 km-re, északra fekszik. A Kígyós-patak és a Marcal folyó közötti ártérből kiemelkedő hegylábi lejtőre épült.
Ahogy betérünk a településre, haladunk befele, elérünk a helyi római katolikus templomhoz, ahol az oltárképen Szent Imre, a falu védőszentje jelenik meg. Utunkat a csigavonalon visszafelé folytatva érünk a kultúrházhoz, amelynek udvarán korszerű fa játszótér áll a lurkók rendelkezésére. Újra felkerekedve érkezünk el az angyalos szökőkúthoz, amely mögött március tájékán szőnyeget képez a tőzike.

Visszafordulunk a templom irányába és átmegyünk a következő településre Veszprémgalsára, mely a Marcal-medencében a Marcaltól kb. 4 km-re, a Torna-patak közelében fekszik.
A Faluséta a település központjából, a Művelődési háztól indul, majd az utunk a Muskátli Presszó mellett az Evangélikus templom felé vezet. A felújított templom nagyon szép, egyszerű méltósággal áll a főutca közepén.

Tovább haladva megtekinthetjük a Hősi emlékművet, ahol a település állít emléket a világháborúk hőseinek és a Fehér keresztet, melyet az Amerikába elszármazott galsaiaknak emeltek.
Az útkereszteződésnél jobbra fordulunk és kikapcsolódhatunk a Pinkóczi pihenőnél, ahol padok és asztalok várják a kirándulókat. A következő állomásunk a Szent János úton található kereszt Zalaszegvár irányába. Az úton mellettünk végig a Szent János hegy húzódik, melyen apró borospincéket láthatunk.
Eseménynaptár
2024. July
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31