Természeti értékek felfedezése

Nyugodt, csendes kirándulásra vágyunk a természetben? Sümegtől nem messze, a kis településeken kellemes sétákat tehetünk, miközben értékeket kutatunk.

Meggyes 1357-ben tűnik fel először Meggyesi János birtokában. Meggy szavunk régi helyneveinkben gyakori névelem, képzős változata olyan helyet jelentett, ahol sok meggyfa volt. Köznemesi birtokosaival a XV. században találkozunk. Zalameggyesen kettő templom is található, az evangélikus és a katolikus templom. Az evangélikus templom 1936-ban épült. A katolikus templom pedig, 1938-ban épült.

A szomszédos település, Hosztót Veszprém megye nyugati peremén, Sümegtől nyugatra, Vas megye határa közelében fekszik. A falu határában balra található a Höltör kereszt. A településen több útszéli kereszt is áll. A Höltör keresztet a falu szélén lehet megcsodálni, a következő felirattal: "Az Isten dicsőségére ezen keresztet emeltette Hölter Ferenc és neje Hogyor Rozália. 1895." A Jókai úton haladunk a település központja felé, majd végig sétálunk a településen egészen Zalaszegvárig.

A Marcal folyó és a Torna-patak szegletében található Zalaszegvár. Nevét a már említett Marcal-folyó és Torna patak szögletében épült egykori erődítményéről (váráról) kapta, míg a Zala-előtag a megyei hovatartozásra utalt. A két folyóvíz összefolyása a szomszédos Hosztót határának északi részén nagy árteret képez, melyet már 1382-ben Szigetnek neveztek és ma is így hívják.

Ha egy tereptúrára vágyunk, akkor a játszótér falu felőli oldalán egyből felkanyarodunk balra, a földútra, és sétánkat kissé jobb kanyarral a temető felé folytatjuk, amelyet nemsoká meg is látunk a dombon. A temető oldalán haladunk el, és megkerüljük az akácos erdőt balról, itt pedig szép panoráma tárul elénk a Somlóról. Tovább haladva az akácos mellett, balra keresztezzük az erdőt egy keskenyebb átjárón, majd így érünk el a Szent János hegyre.

A hegy meghódítása után a faluban is kellemes sétát tehetünk. Túránkat a falu Veszprémgalsa felőli széléről kezdjük. Első állomásunk a templom, amely baloldalon magasodik ki a falu házai közül. Elcsodálkozhatunk, hogy miként van ekkora temploma egy ilyen kicsi és csöndes falunak, de erre a történelem magyarázatot ad. A főkapu mellett megtaláljuk a templom történetének és a falu híres szülötteinek bemutatását. Rövid pihenő után folytatjuk utunkat a főutcán, és érjük el a falu másik végénél a Marcal folyót, melyet utunk keresztez egy kis hídon át.
Eseménynaptár
2024. June
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30