Tekeres-völgyi túra

Nemesvámos a Balaton-felvidéken, Veszprém szomszédságában, tengerszint felett mintegy 300-400 m-es magasságban fekvő község. Történetét 1207-től kezdve oklevelek segítségével kísérhetjük nyomon.

Nemesvámos szomszédságában található a Tekeresvölgyi Családi Birtok, mely ,,A Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék” védjeggyel büszkélkedhet. A birtokon tejtermeléssel, sajtkészítéssel, foglalkoznak, ezenfelül más haszonállatokból is készítenek saját termékeket.

Továbbá még számos szolgáltatás is igénybe vehető a birtokon. Részt vehetünk akár csoportosan is sajtkóstoláson, disznótoros programokon, más gasztronómia programokon. A birtokon szálláslehetőség is rendelkezésünkre áll, így akár egy egész hétvége is eltölthető ebben a csodás környezetben.

Ha a birtokon kívül is felfedeznénk a vidéket, a Tekeres-völgy változatos látnivalóival hívogat minket. Egy murvás földúton haladunk a völgy felé. Felkaptatunk a Cinege-tetőre, ahonnan Veszprém és a Tekeres-völgy egyaránt látható. Leereszkedünk a Séd völgyébe, ahol esősebb években és nedvesebb évszakokban a patakot kerülgetve haladunk előre. A Séd Vámoson ered, nem minden évben ér el idáig, jellegzetessége, hogy észak felé folyik a vize.

Az út izgalmas része csak ezután következik, sziklavölgyben, monumentális sziklafalak között visz az út. Geológiai törésvonal húzódik itt, az út egyik oldalán kiemelkedtek a sziklák, míg a másik oldal sík maradt. Az erdei kutat elhagyva az öreg tölgyek felé az erdőben haladunk tovább, aztán felkaptatunk a Vilma pusztához tartozó tölgyes erdőbe.
Eseménynaptár
2024. June
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30