Séta az Erdei szentélyhez

A Nivegy-völgy egyik apró kis falucskája, a szőlődombokkal körülvett, hegyes-völgyes vidék remek úti cél, ha egy kellemes túrára vágyunk.

Ki hallott már a Nivegy-völgy legendájáról?

A legenda szerint ez a terület már a honfoglalás óta lakott terület volt. Buda vitéz telepedett meg az északi részen, az egyik település mai neve, Óbudavár is erről árulkodik.
Budának 3 fia volt, István, Jakab és Antal. Amikor felcseperedtek, apjuk felvitte őket a közeli Halom-hegy tetejére, ahonnan mindhármuknak, egy-egy nyílvesszőt kellett kilőniük. Ahol a nyilak földet értek, a három fiú kialakíthatta saját udvarházát. Így lett István–Csicsa–Balatoncsicsó, Jakab Szentjakabfa és Antal Szentantalfa alapítója.

Ha kedvet kaptunk, hogy felfedezzük a vidéket keressük fel a település katolikus templomár, melyet Szent Márton tiszteletére szenteltek. Tovább haladva Szent Márton pihenőparkba érhetünk, amit az itt élők csak Mosónak hívnak. Az asszonyok hajdan ide jártak mosni, ez a település legmélyebb pontja. A forrás környéke kedvelt pihenőhely, padokkal, asztalokkal és tűzrakó hellyel. A mosónál több sétaút is találkozik.

Ha a Kábosztárskerti úton haladunk tovább, akkor láthatunk egy aggastyán tölgyet, mely a sétaút fölé hajlik. Az út mellett a honos állatokról és növényekről olvashatunk. Ezt az útvonalat követve újra visszaérünk a mosóhoz, ahol egy újabb útvonalat választhatunk.
A következő választás lehet a Línia, mely egy erdei tornapályaként is funkcionál. Ez az útvonal a Mencshely és a csicsói, Bádi hegyet összekötő útra visz. Ha a mosótól a kertekalján haladunk tovább elérjük a Schönstatt kápolnát. A templom előtti házban lakik Szabó Bálint, ahol finomabbnál finomabb kecskesajtokat van szerencsénk vásárolni.

Azonban nem ér itt véget a kaland, ebben az aprócska falucskában. A településen található egy úgynevezett Házaspárok útja, mely a Schönstatt kápolnától indul. Elsősorban házaspároknak ajánlott, azonban bárki, gyalogosan vagy akár babakocsival is végigjárhatja. Az út során különböző állomások várják a kirándulókat, majd az út végén találjuk az Erdei szentélyt. Ezt követően tovább haladunk a Kilátópont felé, ahonnan visszajuthatunk a kápolnához.
Eseménynaptár
2024. June
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30