Malom-völgyi séta

Ki ne hallott volna már Kapolcsról, a Művészetek Völgye központjáról. Azonban akadhatnak olyan érdekességek, amiket még nem tudunk a településsel kapcsolatban.

Az idő múlásával a településen számos mesterség alakult ki, nagyon híressé váltak a kapolcsi fazekasok, tímárok, serfőzők, gombkötők, csizmadiák, szűrkészítők, vargák. A legfontosabb ágazat azonban a malomipar volt. A malmoknak államosításukig fontos szerepük volt a patakmedrek tisztántartásában, uszadéktól, eliszaposodástól való mentesítésében is. A malomtavak és zsiliprendszereik az árvízveszély enyhítésében is fontos szerepet töltöttek be. A malmok többsége tulajdonosáról, vagy annak valamely családtagjáról kapta a nevét. A község egyik legszebb, felújított malma a Szaller-vízimalom, ami ma a Falumalom nevet viseli.

Ha felkerekedünk, hogy megcsodáljuk a település látványosságait, érdemes utunkat a Falumalomtól kezdeni. A malom közel 100 évnél is régebbi eszközeivel ismertetik meg a látogatókkal, a termények őrlésének folyamatát.

A település két templommal is büszkélkedhet, egy katolikus és egy evangélikus templommal. Ha a malomtól tovább haladunk a Petőfi utca felé, majd áthaladunk a Kossuth utcán, a Temető közön találhatjuk a katolikus templomot. Innen kissé visszafele haladva, az elágazásnál jobbra tartva, elérkezünk az evangélikus templomhoz.

A területen fontos szerepet játszottak a források, vízfolyások és tavak. Ezt bizonyítja, hogy ezen a területen számos kúttal, forrással is találkozhatunk. Az egyik ilyen a Kis-kút és a Kiskút forrás, melyet a Kossuth utcán átkelve a Dózsa György úton haladva érhetünk el.

Következő állomásunk a Mázas kút lehet, melyhez folytatjuk utunkat a Dózsa György utcán, majd elérjük a Sándor malmot, ahol átkelünk a 71-es úton, elhaladunk a Bíró malom előtt, majd elérjük a kutat. A Mázas-kút, összeköttetésben lehet a Pokol-likkal. Ez a kút egyike annak, melyek az Eger-víz völgyének látványos szépségét megőrizték.
Eseménynaptár
2024. June
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30