Kincsek az erdő mélyén

Talán nem is gondolnánk, hogy mennyi meglepetés vár ránk a Balatontól kicsit távolabb, kisebb falvak erdeiben megbújva.

Ki hallott már a Hertelendy Kastély romjairól, vagy a Dabosi templomromról?

Egy egykori vadászkastély nyomába indulunk, és közben felkutatunk egy rég elfeledett települést, melynek templomromja még ma is látható. Szőc igen érdekes történetet tudhat magáévá. A birtokának egy része a veszprémi püspökségé volt, míg a másik fele a Dobosi családé. A későbbiekben a Dobosi család birtokainak egy része a Gyulaffy családé lett, másik része pedig a nemeseké. Ezt követően az egész terület a Gyulaffy családé lett, majd az Eszterházy család tulajdonába került. A török időkben elnéptelenedett, de az Eszterházyak német telepesekkel újra élesztették a falut.

Mielőtt felfedezzük a település határában ránk váró értékeket, utunk első állomás legyen a Szent György kápolna, melyet a Kossuth utcán találunk. Ezt követően keressük fel a Kútvölgyet. A település pihenőhelye a Kútvölgy, ahol természetes, jó vízben gazdag forrás, várja a látogatókat, de szalonnasütésre és bográcsozásra, rendezvények megtartására is lehetőséget kínál.

Induljunk az erdő mélyére, ahol a Dabosi templomromot találjuk. A templomromhoz vezető út egy kellemes séta lehet a természetben. Ez a templomrom az egykori itt lévő település Dabos, temploma lehetett. Az építtetése a Rátóti-Gyulaffy család nevéhez köthető, akik a környéken több kolostort is építettek. Innen nem messze található a Király-kút nevű forrás, mely kellemes frissítőt nyújthat számunkra mielőtt továbbindulunk.

Ha itt járunk érdemes az erdő mélyén felkeresni a templomromtól nem messze megbújó Hertelendy kastélyromot. A kastélyt Békássy István, vas megyei főispán építtette. Sok helyen látszik, hogy az épület két emelet magas volt, körülbelül a II. világháború környékén hagyhattak el. A romot szinte teljesen visszavette a természet, a pince nyomai látszódnak, de a tető teljesen elpusztult.
Eseménynaptár
2024. June
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30