Kastélyok és kúriák nyomában

Csabrendek ősi település, már a kőkorszakban is éltek emberek a Csúcshegy lejtőjén, amikor a mélyebben fekvő részeket még tenger borította.

Tudták, hogy a mai Csabrendek 3 faluból alakult? Rendek, Al-Csab és Fel-Csab vagy Szentistváncsab. A török megszállást követően a három falu népe Csabrendek néven alapított új községet. Az észak-magyarországi tót, cseh, lengyel és morva telepesekkel népesített falu lakosainak nagy része mezőgazdasággal és állattenyésztéssel foglalkozott.

Megannyi lehetőségünk van felfedezni a falut és környékét, különböző túraútvonalak mentén.

A túra a falu központjából indul, ahol valamennyi középület és fontos intézmény megtalálható. Csabrendek szívében helyezkedik el impozáns, felújított épületével az Önkormányzati Hivatal és a Községi Könyvtár és Művelődési Ház. Csabrendek központjából sétánkat a Magyar utcán folytatjuk. A meredek, de mégis hangulatos utcán felérve szemünk elé tárul az egyik, épen megmaradt kastély épülete. A 18. században épülhetett Fekete kastély, ma magántulajdonban van, egykor Csabrendek legnagyobb birtokosának tulajdona volt.

Ha sétánkat a Fekete-kastélytól balra folytatjuk, az Oszterhueber-kúria szépen felújított épülete mellett haladunk el. A kúria a 18. század végén épült az Oszterhueberek által. A kúriától egy rövid sétával a Templom térre juthatunk. A „Templom-dombon” az 1785-97 között épült római katolikus templom található, mely késő-barokk stílusban épült, Szt. Lőrinc vértanú tiszteletére.
A Katolikus templom dombja alatt találhatjuk az egykori Rendeki falu templomát. Az Árpád-kori templomromot, a török időkben rombolták le, majd 1725-ben Fekete György építette újjá.

A település egyik reprezentatív terén, a Templom téren látható az Óvoda, a Plébánia épülete is, illetve a két világháború áldozatainak tiszteletére emelt Hősök emlékműve.
Folytatva utunkat, Vörös János szobrászművész szülőházához érkezünk. A Kossuth utcán Gyepükaján felé haladva elérünk a Bogyay Antal-féle kúriához, mely a 18. században épülhetett.
Majd a Kossuth útról balra kanyarodva végig sétálhatunk a mai Kinizsi utcán, amelyet régen „táborhelynek” hívtak. A Hunyadi utcába érve tekinthetjük meg az 1760 körül épült barokk stílusban, kifejezetten e kornak kúriatípusát, a Hátzky-kúriát. A kúria mellett áll a község általános iskolája, amelynek utcára néző falán, szoborfülkében látható Szent Borbála –a tüzérek védőszentjének szobra.

A túra végeztével érdemes betérni a Rendeki Kézműves Portához, ahol megtekinthetjük a kovácsmester alkotásait. Ezenfelül gyönyörű csuhéból készült dísz- és használati tárgyakat is láthatunk, melyeket a kovács felesége készít.

Ha fogyasztanánk egy kis frissítőt térjünk be a Rendeki Levendula Farmra, ahol különleges kézműves szörpöket, lekvárokat, gyümölcs- és zöldségkrémeket kóstolhatunk.
Eseménynaptár
2024. July
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31