Hegyi kiruccanás

Nemesvámos a Balaton-felvidéken, Veszprém szomszédságában, tengerszint felett mintegy 300-400 m-es magasságban fekvő község. Határában az őskortól kezdve megtelepült az ember, akit vonzottak a kedvező természeti feltételek, az erdők bőséges élelmet, építőanyagot, a patakok és erek tiszta ivóvizet biztosítottak az itt élőknek.

A Balaton-felvidék számos értéket rejt, ami csak arra vár, hogy felfedezzék és megcsodálják. Ha megismernénk a vidéket Nemesvámos és környéke egy remek választás lehet.

A túrát a faluból kezdjük, a 800 éves jubileumi emlékműtől, elhaladunk az imaház előtt, majd a Takács tanya előtt. Utunk folyamatosan emelkedik, helyenként meredekké is válik. Felérünk a Szomolyára, ahonnan gyönyörű kilátás tárul elénk Nemesvámosról. Végig haladunk a Gyűr-hegyen, majd lassan visszafordulva a Som-hegy lesz a következő állomásunk. A terület egyik legmagasabb pontja.

Az erdőben ereszkedünk lefelé, kiérünk a szántóföldre és teszünk egy kis kitérőt a Bagó-hegyre, hogy élvezzük a kilátást. Tiszta időben innen a Kab-hegy is látszik. Végighaladva a Ruda-völgyön lassan beérünk a faluba.

A Sportcsarnok előtt elhaladva ismét elhagyjuk a falut, északkeleti irányban. Felérünk a Kapsa-tetőre, majd a következő állomásunk a Likas-domb lesz.

A Nemesvámos melletti Balácapusztán egy régészeti kiállítást van szerencsénk megtekinteni, az egykori római-kori villa és a köré épült gazdaság romjairól. Az egykori római villagazdaság első emlékeit a XX. században fedezték fel, a munkálatok azóta is zajlanak. Igazi múltidézés lehet, ha felkeressük ezt a történelmi helyet.
Eseménynaptár
2021. July
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31