Barangolások a Kígyós patak mentén

A Balaton parttól kissé távolabb eső, Sümegi térségben a fő látványosság egyértelműen maga a Sümegi vár, mely az ország egyik legszebb, viszonylag épen maradt erődje. Ám a város közelében elhelyezkedő településeknek is jócskán vannak nevezetességei, látványosságai, melyeket érdemes felkeresni, ha a térségbe látogatunk.

Az első ilyen állomás Káptalanfa, melyet a Kígyós patak völgyének peremén találhatunk. A település Árpád-kori eredetű, számos tárgyi emlék bizonyítja e vidék lakottságát a kora vaskortól a római korig. A településen végigsétálva megismerhetjük a jellegzetes épített és természeti értékeket, melyekre oly büszkék Káptalanfa lakói.

A faluban sétálva láthatjuk a Kápolnát, Kőkereszteket, a Római Katolikus templomot a Gál malmot, és a Szent János hidat. A Szent János híd a falu legrégebbi építészeti emléke, mely 1794-ben épült. A hídon áthaladva elérjük a szomszédos települést Nemeshanyt, ahol a Csizmadia Vízimalom a következő állomásunk.

A felújított malom, múzeumként működik és várja a látogatókat. Az ide látogatók megismerhetik a molnárok korabeli életét, a vízimalmok felépítését és működését. A település határát is érdemes körüljárnunk. Itt található a Sárosfői Halastavak Természetvédelmi területet. A patak partján áll a vadászház, ami valamikor malomként működött. A terület az Eszterházy család kezelésében állt.
Eseménynaptár
2024. February
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29