A történelem életre kel Sümegen

Sümeg egyik leghíresebb nevezetessége a vár. Minden tekintetet vonz a gyakorlatilag szabályos kör alapú mészkődombon található erődítmény. Azonban számos olyan nevezetesség és érdekes látnivaló található még a településen, amit érdemes felfedezni egy kirándulás alkalmával.

Ha szeretnénk egy sétát tenni Sümegen, ajánlott arról a térről indulni, mely a nevét a város egyik leghíresebb polgáráról kapta. A teret Kisfaludy Sándorról nevezték el, kinek háza ugyan itt található és ma már múzeumként működik. A város mai napig őrzi Kisfaludy Sándor emlékét.

Tovább haladva elénk tárul egy gyönyörű épület, a Püspöki Palota. A palota története Padányi Bíró Márton nevéhez fűződik. A veszprémi püspök szerette volna a kuruc idők után felégetett és pusztuló félben lévő sümegi várat újjáépíttetni. Erre azonban nem kapott engedélyt, így a régi püspöki lakóházat alakíttatta kastéllyá. A Püspöki Palota alatt lévő Palota Pince, rendkívül egyedi és történelmi állomása lehet túránknak. A Sümegi vár oldalában található ültetvénybe, a Balaton környékére jellemző 16. század előtti szőlőfajták lettek telepítve. A pincében lehetőségünk van, hogy megkóstoljuk ezeket az egyedi borokat és feltöltődjünk ebben a különleges környezetben.

Messziről látható a következő állomásunk a Ferences templom. A templomot és kolostort Széchényi György alapította, 1648-1658 között. A macskaköves úton haladva a város felé utunk egyik következő állomása lehet a Kisfaludy Étterem és Vendégház, ahol magyaros, házias és vad ételeket fogyaszthatunk.

Tovább haladva a város felé, a Plébánia templom, Sümeg nemzetközi hírű nevezetességét láthatjuk. A templom falai a barokk festészet egyik legnagyszerűbb alkotásainak együttesét, Franz Anton Maulbertch munkáit őrzik. Innen nem messze található a Ramassetter Látogatóközpont, mely a város egykori polgármesterének szülőháza volt. A műemlékvédelem alatt álló épület eredetileg barokk stílusban épült ám később felújították, a XIX. század második felében eklektikus stílusban. Az épületben működik a Sümegi Tourinform Iroda, ahol még több információt kaphatunk a település és környékén található nevezetességekről.

Az úton tovább haladva elérhetünk a Millenniumi parkhoz, ahol a millenniumi keresztet is találhatjuk.
Eseménynaptár
2024. June
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30