A Nivegy-völgy fővárosa

A Balatontól 5 km-re található Szentantalfa, csodálatos látványokat és felfedezéseket tartogat az idelátogatók számára.
A falu körülbelül a 13. században alakulhatott meg. A megfelelő természeti adottságoknak köszönhetően a borászat kimagaslóan működik a térségben. A borgazdákat a Zánka-Nivegy-völgyi Borút Egyesület fogja össze.

A településen tevékenykedik ,,A Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék” védjeggyel is rendelkező és számos hazai és nemzetközi díjat is elnyert Dobosi Pincészet. A pincészetnél finomabbnál finomabb borokat kóstolhatunk, akár egy borvacsora kíséretében.

Ez a kis település megannyi látnivalóval kápráztathat el minket. Utunk az evangélikus templomtól indul és a célállomás a helytörténeti kiállítás. A séta során érdemes betekinteni a rádiómúzeumba, ahol Sólyom Gyula rádiógyűjteményét találhatjuk. A Templom utcán lefelé haladva jobb oldalt találhatjuk a Nivegy-völgyi Emlékműhelyt, ahol Nagy Lászlóné gyűjteményébe nyerhetünk bepillantást. Szentantalfa három vallási közösség, a Templom utcába helyezkedik el a katolikus és református templom is.

Ezen az úton tovább haladva három műemlékházat érdemes megnéznünk. Visszafordulva a patak parti úton haladunk, ahol a Nagykúttal és a Mosóval találkozhatunk. Az elmúlt századokban szokás volt, hogy egy helyen, közösen mostak. Ezek a mosók a patakok vagy kutak mellé települtek, ezért is találkozhatunk vele a patak mellett. Majd a gyalogúton felsétálva a helytörténeti kiállításhoz érkezünk meg.
Eseménynaptár
2024. June
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30